Полицията в Турция разкри, че петима души са арестувани за участие в канал за трафик на органи в Истанбул. Каналът бил създаден от български граждани и донори, които използвали болница в Истанбул за дейността си.


Проблемите на донорството у нас са добре известни на началника на Клиниката по нефрология и трансплантация към "Александровска" болница проф. д-р Емил Паскалев, който пред БНТ съобщи, че от поне 5-6 години екипът му отчетливо засича незаконните операции. Причината е, че като всеки един трансплантиран пациент, и тези хора след това се нуждаят от продължаващо лечение у нас с имуносупресори.


„Има такива пациенти, които избират Турция като най-краткия и лесен път. Комерсиалното е водещо в този канал, но първопричината е здравословният проблем, който по редица причини в нашата страна не може да бъде разрешен“, коментира експерта. По думите му проблемите и последиците от подобна стъпка не са само от медицински, законов или етичен характер, а засягат самия пациент.Епикризите първи издават незаконните интервенции с това, че са кратки по съдържание, не се посочва името на донора, а много често между донора и пациента има само съвпадение на кръвните групи и почти никаква тъканна съвместимост. Това създава много проблеми и реално, в резултат на това, преживяемостта на трансплантирания орган е по-кратка.

 

„Все по-често наблюдаваме, че при тези пациенти, които се връщат с направени трансплантации в Турция - по този начин вероятно, повече от половината са с недостатъчен ефект, с много неясноти по казуса, които налагат да направим много повече изследвания, за да установим какво е състоянието. Всичко това е напрежение – какво, как е станало, какви са ситуациите, при които е станало. И обикновено се съчетава с постигането на недобър резултат от трансплантацията още на първо ниво, което определя по-малка преживяемост на органа“, коментира водещият нефролог и пред БНР.


Проф. д-р Емил Паскалев е категоричен, че пациентите тръгват към Турция обезсърчени, защото у нас не могат да решат здравословния си проблем. И са наясно с всички рискове, които поемат, но въпреки това го правят.