Позитивният PCR тест не означава, че има активен вирус и данните за това все повече нарастват. По думите на пулмолога проф. д-р Коста Костов - консултант в УМБАЛ „Св. Анна“ в София и председател на Медицинския експертен съвет към премиера, когато се регистрира позитивен тест реално се регистрират частици от вируса, но това не е вирус, който може да зарази. Той цитира данни от специализиран тест в САЩ пред БНР.


Според резултатите от проучването вероятността на 10-ия ден след началото на симптомите да има жизнеспособен вирус, способен да се репликира и да се размножава, който може да бъде култивиран, е малка. В същото време проф. д-р Костов е убеден, че бройката на новозаразените случаи с коронавирус не дава пълна картина на ситуацията в страната, защото тя е концентрирана към рискови групи, които се изследват и тестват.


Известният пулмолог припомни, че общо 14 дни е периодът за карантина вкъщи на заразен човек. „Всички болни, които са доказани носители на COVID-19, да стоят вкъщи не по-малко от 7 дни след началото на симптомите и не по-малко от 3 дни след заглъхване и пълно изчезване на температурата и кашлицата“, посъветва той.Много знания и опит, свързани с диагностиката и лечението на COVID-19 бяха натрупани от медицинската наука в последните няколко месеца. "Но въпреки това все още оставаме далеч от откриването на реалното лечение и ваксина", заяви още проф. д-р Коста Костов и допълни, че в момента трябва да се действа по концепцията - да се погледне към лекарствата, които има сега, и да се реорганизира тяхното приложение.


Експертът е категоричен, че облекчаването на мерките в страната е навременно, защото е необходимо съхраняване на всички аспекти на здравето, което включва и ментално, и социалното благополучие. В същото време обаче проф. д-р Костов е категоричен, че хората трябва да бъдат много внимателни и да спазват противоепидемичните мерки и правила, защото COVID-19 е коварен вирус. „Трябва да боравим добре със свободата, която сега ни е предоставена“.