Не българските здравни власти са виновни за кризата с трансплантациите в страната, а новите завишени условия за договаряне на Евротрансплант. Това обясни в интервю пред БНТ ръководителя на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виенa проф. д-р Валтер Клепетко. “Има и друга причина: ние в клиниката във Виена нямаме достатъчно капацитет и трябваше да ограничим сътрудничеството с други страни“, допълни той.


Изходът от тежката ситуация с трансплантациите на българи в чужбина, в която изпадна страната ни (договорът с Виена не беше преподписан и трима пациенти, чакащи своето спасение починаха, б.р.) проф. д-р Клепетко вижда единствено в увеличаването на донорството и възможността наши лекари да се обучават във Виена. „Напълно разбирам, че пациентите са отчаяни, за съжаление това е нещо, което наблюдаваме в много страни и то често. Донорството в България наистина се подобряваше в миналото, когато директор беше д-р Мариана Симеонова, която положи много усилия за това. След нея не знам какво точно става. Но България трябва да докаже, че активно дарява органи на Евротрансплант, за да имаме възможност да предложим трансплантации на някои от пациентите“, категоричен е хирурга.


Проф. д-р Валтер Клепетко смята идеята чужди специалисти да идват у нас и да обучават наши лекари за добра само на теория. „За да учите хора е нужно да дойдат ваши специалисти във Виена - няма смисъл да идват наши екипи в България, като там не извършвате белодробни трансплантации. Така сме действали с много други страни. Българските специалисти трябва да дойдат при нас и да останат поне една година. Това е минимумът“, подчерта той.Преди седмица новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Михаил Христов сподели, че комуникацията с австрийския професор е силно затруднена. “Използваме всички възможности с познанства и връзки с институции. Няколко пъти сме изявили желание за контакт, но не става – няма контакт и по телефон, и писмено. И не само от нас, и негови колеги – български професори, които извършват трансплантации, също са търсили контакт, но няма отговор“, обясни д-р Христов и пое личен ангажимент да осъществи контакт с проф. д-р Клепетко.


Пред БНТ хирургът коментира лаконично, че среща в Христов още не е фиксирана, но е отворен за нея. „Ще продължавам да ви помагам - както мога. Ще се чуя с мениджмънта, ръководството на болницата във Виена и съм оптимист, че скоро ще придвижим нещата напред“, довърши Клепетко.