Високо международно признание в областта на медицината получи изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги” проф. д-р Карен Джамбазов. Българският ринолог бе обявен за „Почетен член на Немското дружество по оториноларингология“ по време на 90-ия юбилеен конгрес по оториноларингология в Берлин, предаде plovdiv-press.bg. Отличието е за професионалните му достижения в областта на ендоскопското ендоназално лечение на тумори на околоносни кухини.


Освен изпълнителен директор на лечебното заведение, проф. Джамбазов е и ръководител на Катедра по ушно-носно-гърлени болести към Медицинския университет - Пловдив, член на управителните съвети на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия, на Българското ринологично сдружение и на Асоциацията на Университетските болници, и изтъкнат специалист с над 100 публикации в областта на УНГ болестите в реферирани издания в страната и чужбина.


По време на международния професионолен форум проф. Джамбазов и екипът му бяха сред основните лектори. В панел „Онкология“ проф. д-р Джамбазов изнесе презентация на тема „Предизвикателства при ендоскопското ендоназално  лечение на тумори на околоносни кухини“, със съавтор д-р Александрина Топалова от Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД. Пред колегите си от повече от 45 държави от целия свят българския специалист представи случаи на пациенти на различна възраст с доброкачествени и злокачествени тумори, при които са извършени миниинвазивни операции във Интегралния център за лечение на тумори и травми на глава и шия към болницата в Пловдив.Интегралният център е единствен по рода си в България – като техническо оборудване и мултидисциплинарен подход в лечението на тумори на главата, включително в напреднал стадий. Пред присъстващите на форума изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ представи и образни изследвания преди и след интервенциите, видеозаписи от самите операции и конкретни постигнати резултати след възстановяване на пациентите.