125 000 дози от първата ваксина срещу Ковид-19 ще пристигат в България до края на тази година или в самото начало на следващата.

 

Имунизирането ще е безплатно, доброволно и ще се извършва след подписване на информирано съгласие.


 

Очаква се ваксинирането да започне най-рано през януари с ваксината на Pfizer.

 

Според проф. Андрей Чорбанов, който ръководи департамент ''Имунология'' в Института по микробиология към БАН, ваксините срещу Ковид-19 досега са тествани само върху здрави хора и няма яснота как биха се отразили на възрастните и на хората с хронични заболявания.

 

„Единственият проблем е, че не знаем как ще реагират рисковите групи. Ваксините са тествани в много кратък, много бърз период, имат умерени странични реакции, в смисъл допустими, но е тествано основно здраво население“, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

 

Националният план за ваксиниране срещу Ковид-19 предвижда имунизирането да се извършва на пет етапа.

 

Правителството реши, че първи ще имат право да се ваксинират лекарите, медицинските сестри, зъболекарите, фармацевтите и друг медицински персонал.

 

След тях във втората фаза ще могат да се ваксинират учителите и работниците в социалните институции, следвани от служителите, които поддържат критичната инфраструктура в страната, които ще бъдат включени в третата фаза.

 

Едва след това, в четвъртата фаза, ще се ваксинират хората над 65-годишна възраст, както и тези с хронични заболявания.

 

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов поясни, че забавянето на ваксинирането при тях се дължи на риска от по-тежко протичане на заболяването.

 

Според имунолога проф. Чорбанов обществото може да избира коя ваксина да си постави, само след като бъде добре разяснено преди това какво следва от един такъв избор.

 

По думите му няма нужда да се ваксинират тези, които са преболедували Ковид-19, защото след заболяването се изгражда имунитет.

 

Скорошно проучване на социологическа агенция "Тренд" показа, че 45% от българите не смятат да се ваксинират. Според проф. Чорбанов това се дължи на многото разнопосочни дискусии по темата.

 

На този етап нито една от шестте ваксини срещу Ковид-19, за които Европейската комисия вече е подписала договори за доставка, не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

 

Очаква се ваксината на Pfizer да бъде първата одобрена за използване в ЕС и това да се случи до края на декември.

 

По думите на проф. Чорбанов ваксините са лекарството с най-сложна процедура за регистрация и одобрение, а поставянето им трябва да се прави само от професионалисти.