„Отговорността да решат дали ще приемат български пациенти е на центровете (клиниките, извършващи трансплантации, б.р.). Евротрансплант не го решава. Ако център като Виена, след лични разговори реши да трансплантира българи, това зависи от тях. Ние не се месим. Това е номер едно. Номер две - вие имате донори в България - доколкото знам губите по няколко донора годишно. Не разбирам защо тези органи, които не са нужни или подходящи в България, не се препращат към Евротрансплант? Това е първата стъпка към сътрудничеството“, заяви президентът на Евротрансплант. Проф. Бруно Майзер пред БНТ.


В телевизионно интервю той коментира проблемите с трансплантациите у нас шансовете на България да стане пълноправен член на Организацията за донорство. Проф. Майзер бе категоричен, че крайната цел, към която трябва да се стреми е достигането на 10 донора на милион население. „Но това не означава, че това трябва да стане до утре. Да, засега сте далече от целта, но с помощта на Евротрансплант може да подобрите донорството. Ще ви дам пример с Хърватска - когато те поискаха да се присъединят към нас започнаха с 5-6 донора на милион души, а сега даряват 35. Въпросът е да се върви в правилната посока“.


Ключов момент за справянето с проблема с донорството и трансплантациите у нас е наличието на силна политическа воля. Президентът на Евротрансплант подчерта, че непрекъснатата смяна на ръководни хора у нас губи време, енергия и знания. „Вече бившият директор на българската агенция за трансплантация д-р Мариана Симеонова беше много отдадена и мотивирана. Аз съжалявам малко, че тя очевидно не е на поста, че е подала оставка. Все ще не съм общувал с новия директор, затова не мога да съдя нищо за него“, сподели той, но допълни, че вече е разговарял със зам.-здравния министър Жени Начева.По думите му крайната цел на Евротрансплант е да помогне на страни като България да стане самостоятелна. И дългосрочното решение съвсем не е трансплантационният туризъм и здравното емигриране. „Решението е да имате самостоятелни програми и за белодробни трансплантации, и за други, да сключите споразумение за обучението на ваши специалисти в чужди клиники, първо да направите трансплантации в тези чужди клиники и после след около 3-4 години да може да ги правите успешно и в София. Това е пътят и той трябва да бъде подкрепен и от пациентите, и от лекарите, и от здравните власти“.


Ролята на Евротрансплант по отношение на непълноправните членки е да помага под формата на споразумения за обучение. „Например болница в София кандидатства за споразумение за белодробна трансплантация, ние оценяваме кандидатурата и ако преценим, че е успешна, се свързваме с различните центрове, които предлагат въпросната трансплантация на наша територия. Ако един или повече центрове проявят интерес, подалата кандидатура болница в София може да избере къде да се проведе обучението. Така, екип от трансплантолози от София може да отиде да се обучи. И най-важното - да вземе свои собствени пациенти“, подчерта проф. Майзер.