Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза и фрактури. Повишените нива на кръвната захар допълнително увеличават риска. Затова добрият контрол на кръвната захар при пациентите със захарен диабет тип 2 е в основата за превенция на диабетната остеопороза. Това заяви проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология, по време на инициативата „Часът на диабета“, организирана от АстраЗенека. 

 

По-високият риск от фрактури при диабетиците може да се дължи на по-чести травми поради повишена честота на паданията при тях вследствие на невропатия, очни проблеми, хипогликемии. Промененото качество на костната тъкан, провежданото антидиабетно лечение, също могат да доведат до фрактури.
 
„Ранното комплексно лечение на диабет тип 2 е от съществено значение за добрия контрол на болестта. Фокусът върху превенцията на усложнения и на съпътстващи заболявания като остеопорозата е стъпка в правилната посока на лечение на пациента“, каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на фармацевтичната компания, организирала събитието. 


 

Около 200 милиона души по света страдат от остеопороза. Статистиката показва, че около 80% от болните са жени и само 20% са мъже над 50-годишна възраст. Данните сочат още, че 40% от жените и 30% от мъжете ще имат една или повече фрактури до края на живота си, вследствие на заболяването. 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Понякога може да мине доста време преди един пациент да бъде диагностициран с остеопороза. Причината е, че тя протича безсимптонно и хората разбират за нея едва след като получат фрактура или настъпи промяна в стойката. Компресионни фрактури на гръбнака са най-честите. Те могат да доведат до промяна във височината на прешлена и до промяна във формата на гръбначния стълб, а това може да бъде причина за неблагоприятна работа на белия дроб и сърцето. Следват фрактурите на бедрото, създаващи затруднения в придвижването, временна или трайна инвалидизация и повишават риска от смърт. 

 

Специалистите са категорични, че за превенцията на остеопорозата е необходима промяна в хранителните навици и подбор на храна, богата на белтък, калций, витамин D.