За да се върви в правилната посока е нужно увеличаване на клиничните пътеки и влизането на повече пари в здравната система. „Нещо, което министър Ананиев се опитва да прави вече една година чрез поставянето на публична дискусия на няколко модела“, заяви директора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов.


Пред БНТ той сподели, че предстоят преговори между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), при които да се помисли за увеличение на парите за здравеопазване. Но това не е възможно да се случи чрез увеличаване на размера на здравните вноски, а трябва да се търсят други пътища. „В момента е голям броят на неосигурените - между 500 000 и 700 000 души“, даде пример медикът.


Проф. Балтов за пореден път изрази подкрепата си за идеята на здравния министър Кирил Ананиев за демонополизация на Касата и включването в системата на здравеопазването на частни фондове. „Раздържавяването на НЗОК ще позволи да се засили конкуренцията, да има по-качествено здравеопазване. Нещо, което в момента малко липсва, тъй като се набляга на количествено здравеопазване, за да имаме по-голям фонд, с който да разполагаме. Идеята на министър Ананиев среща противници, защото има твърде много неясноти, но това е стъпка в правилната посока“, категоричен бе директорът на спешната болница.В това отношение той допълни, че „Пирогов“ няма да има притеснения с „новите играчи“ в системата, защото болниците, които предлагат комплексна услуга, ще бъдат търсени и ще бъдат задължителен партньор на тези фондове. Проблем ще имат малките частни болници, които се опитват да надграждат в нещо, което липсва в големите болници. И потвърди, че финансовото състояние на спешната болница в момента е стабилно. „Въвеждаме нови неща, включително по примера на частните болници - веднъж влезнал в болницата един пациент не може да бъде върнат без да бъде прегледан. Без значение дали е здравно осигурен или не е. Това е една от основните промени, които настъпиха при нас в последните две години и пациентите са спокойни и доволни“, допълни Асен Балтов. 


В края на разговора той коментира и предстоящия утре национален протест на специалистите по здравни грижи. „Няма директор на болница, който да не смята, че те трябва да получават по-големи доходи, но за съжаление не винаги това е възможно. Лично аз подкрепям искането им за по-високи заплати, но не и формата, която са си избрали за да ги постигнат. Пред последните месеци се промениха много неща – включително им се даде възможност за частна практика, но никой не отчита направеното. Предстои още много работа, но трябва време“.