В предложението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да разположи камери пред операционните зали в инвазивната кардиология, както и при някои  манипулации на черепа със съвременни технологии, няма нищо смущаващо. Това е мнението на изпълнителния директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, който коментира темата в студиото на Bulgaria ON AIR.


„Аз приемам тази мярка като нещо нормално, защото в „Пирогов“ сега навсякъде има камери – около кабинетите, в коридорите, на всички етажи където има вход и изход. Това е двустранен процес. И медиците, и хората могат да са спокойни, ако се случи някакъв инцидент. Просто се измести фокуса – прокрадна се идеята, че едва ли не пациентите ще бъдат гледани постоянно. Но това не е така“, поясни проф. Балтов.


Според него с въвеждането на видеокамери в общите болнични пространства ще се повиши контролът – досега единственото доказателство, че се е случило дадено изследване е дискът, който пациентът получава и представя пред специалист. Докато с видеоконтрола на входа на операционната или лекарския кабинет данните – кога и с каква продължителност се е случило изследването, ще са реални, смята проф. Балтов.„И изобщо не става дума да се вижда лицето на пациента или дори самата манипулация. Болниците нямат право да показват манипулацията на видео“, подчерта той. Според действащото законодателство у нас, единствено операциите, които ще се изучават, могат да бъдат излъчвани, но само с подпис и съгласие от пациента. 


Идеята за въвеждане на видеоконтрол на входа на отделенията и операционните, изтече преди седмица при разговорите по новия Национален рамков договор между НЗОК и Българския лекарски съюз. Спорният текст гласи: „Във връзка с въвеждането отстрана на НЗОК на видеоконтрол в ангиографските зали беше договорено обхватът на наблюдението да бъде само на входа на залата, като идеята е да се установи дали в операционната са влизали лекар и пациент за извършване на съответната процедура“. Записите ще се представят само, ако бъдат изискани при проверка и ще се съхраняват в срок до 30 дни.