Необходимо е връщане на профил „Детска медицинска сестра“, по какъвто са се обучавали студентите преди години, за да има повече квалифицирани кадри, които да запълнят свободните места в Национална кардиологична болница (НКБ). Това заяви пред Puls.bg проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология, по повод недостига на детски медицински сестри в лечебното заведение. По думите й, ръководството на болницата пуска обяви от месеци, но интересът към тях е много малък. 

 

Обучението на медицинските сестри за работа с деца е във втори курс, когато се изучава педиатрия. След това студентите имат цели две години, в които напълно се отделят от тази сфера, стажуват за кратко и не могат да получат необходимите компетенции за детски медицински сестри, обясни проф. Кънева. Според нея, именно липсата на обучение кара младите кадри да предпочитат да работят повече с възрастни и на по-леки места. „От тях се искат по-специфични неща. Ако има 15 инвазивни кардиологии в София и в страната, сестра, която се е научила на едно място, може да отиде на друго… При нас реално сестрите няма от къде да дойдат, те трябва тук да се научат, но вече научени на хубавите неща, те лесно могат да отидат и да станат много ценени на друго място“, коментира детският кардиолог. 


 

Както по-рано съобщихме, две клиники в Национална кардиологична болница могат да затворят поради недостиг на медицински сестри и натрупани дългове. „Медицинските сестри имат голямо значение като част от мултидисциплинарния екип. Те са хората, които са най-близко до пациентите и родителите, които изпълняват назначенията на лекарите. За да се работи по стандарти, в Детското кардиологично интензивно отделение трябва да има още 15 медицински сестри, които са завършили тази специалност и които са обучени за работа с интензивни деца. За спазване на графика в отделението по Детската кардиология трябват още минимум 5 сестри, които да обгрижват децата“, коментира още проф. Анна Кънева. 

 

Специалистите от Национална кардиологична болница са подготвили нова програма за обучение, която смятат да представят на представителите на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Целта е за в бъдеще да приема повече студенти, които искат да учат за детски медицински сестри и желаят да работят в държавни болници като Национална кардиологична болница. „Ние сме част от една международна програма за повишаване качеството на медицинските услуги, която се ръководи от детската болница в Бостън, САЩ. Тя е включила нашия център заедно с още 58 страни с ограничени финансови ресурси. Навсякъде имат този проблем. И това, което комуникираме с менторите, е че само увеличаването на заплатите не води до задържане и активиране на персонала. Това, което връща хората и ги задържа, е образованието, възможността те да са уверени, че знаят нещо повече, че са минали някакъв курс, че имат някакъв сертификат. Това ги поставя в спиралата на едно, две или три нива нагоре от техните колеги, което е от съществено значение“, добави проф. Кънева. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Недостатъчното финансиране от страна на държавата е друг проблем, с който се сблъскват лекарите в Национална кардиологична болница. „Административно структурата ни се състои от три звена – Детска кардиология, Детска кардиохирургия и Детска анестезия. Ние имаме общ бюджет и негативният финансов резултат, който получаваме от нашата администрация за 2017 г., е минус 270 хил. лв.“, уточни началникът на Клиниката по детска кардиология, която е уникална за страната структура, обгрижваща сърдечно болните деца. 

 

Новината за риска от затваряне на две от отделенията в държавната болница притесни много родители, чийто деца се лекуват там. В тази връзка те организират протест пред Министерски съвет, който е насрочен за сутринта на 14 февруари. В социалната мрежа фейсбук е създадено събитие,  за което над 304 души са посочили, че имат интерес.