Търсенето на терен за построяване на Национална детска болница продължава. Към момента възможностите се проучват, уведомяват от Министерството на здравеопазването. 

 

Планира се публично обсъждане с всички заинтересовани страни, като тогава ще бъдат дискутирани и предимствата на потенциалните терени. 


 

Това стана ясно по време на дискусия между министъра на здравеопазването на България проф. Асена Сербезова и на Румъния проф. д-р Александру Рафила. 

 

„Моя задача като здравен министър е на българските деца да бъдат осигурени качествени и достъпни диагностика, лечение и последващо наблюдение. Правим всичко възможно колкото се може по-бързо да бъде преустановено обикалянето на родителите от болница в болница в търсене на най-доброто за техните деца“, посочи проф. Асена Сербезова.

 

Румънското здравно министерство ще предостави своя опит и концепция за развитие на детското здравеопазване. Двамата посетиха най-голямата детска болница в румънската столица „Мария Склодовска Кюри“. 

 

Лечебното заведение е създадено през 1979 г. и постепенно разширява своя капацитет с активното участие на румънските граждани, които с дарения подпомагат строителството и закупуването на медицинското оборудване на новите корпуси. 

 

В момента е в ход нова дарителска кампания за планираното разширяване на детската болница. 

 

Румънският здравен министър обясни, че това е необходимо, тъй като броят на чакащите за лечение деца от цялата страна е голям, а наличните 573 легла не са достатъчни за обслужването на всички деца, предава Здравното министерство. 

 

В болницата работят необходимите специалисти по всички детски специалности, като в лечебното заведение не се извършват единствено трансплантации на деца. 

 

Проф. Рафила обясни, че през 2013 г. е сключено споразумение с италианска болница за сътрудничество и обучение. По тази линия медици от Италия оперират в „Мария Склодовска Кюри“.

 

Припомняме, че бившият служебен министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров отправи предложение Националната детска болница да се изгради в двора на болница “Лозенец”

 

След направени проверки бе установено, че може да се строи в предложения 160-декаров терен, намиращ се в самия Южен парк. Намерено бе и дружество, учредено с капитал 100 млн. лв., от които 80 млн. лв. бяха в негови банкови сметки, разясни д-р Кацаров.

 

Лекари от болница „Лозенец" излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването в знак на несъгласие и недоволството си от решението.

 

След постановяването на проф. Сербезова за министър на здравеопазването от квотата на политическа партия “Продължаваме промяната”, тя замрази действията по изграждането на Националната детска болница