Дни след като две жалби срещу проектирането и строежа на бъдещата Национална детска болница постъпиха в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), архитекти и инженери категорично се обявиха против начина, по който е зададена обществената поръчка за строителството ѝ.


Днес те подадоха сигнал и до министъра на здравеопазването, защото смятат, че избраната процедура за проектиране, строителство и авторски надзор, т. нар. „инженеринг“, е неподходяща. За болницата няма ясна концепция, а липсата на такава няма да позволи да се избере подходящ изпълнител, категорични са експертите. Техническото задание е непълно, гласи още експертната позиция, а може да са нужни и допълнителни пари за изграждането на жизнено важни за една болница системи.


Доц. д-р Димитър Калайков от Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София обясни пред БНР, че са очаквали през септември да започнат действия по осъществяване на проекта за национална детска болница. И допълни, че Инициативният комитет в болницата, в която той работи, ще реши дали ще има нови протести.„По отношение на заплащането ние постигнахме увеличение на цените на всички клинични пътеки в педиатрията и от това ще се облагодетелстват всички детски отделения“, каза той и изрази надежда през октомври да бъдат увеличени заплатите на персонала в софийската Педиатрия. Специалистът допълни, че от 40 години се чака построяването на тази болница.


„Нали разбирате, че когато обществената поръчка е за сума от около 100 млн. лв., колко интереси са намесени от страна на строители, проектанти и т.н. Нас ни интересува да бъде построена качествено болницата и да не чакаме още 10-15 години. Надяваме се тези неща да бъдат изчистени бързо и да не се забави с години, а с няколко месеца“, допълни доц. Калайков.


Обществената поръчка за „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница“ беше обявена на 9 юли 2019 г., със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.