Безплатните прегледи за профилактика на внезапната сърдечна смърт в УМБАЛ „Александровска“ продължават и този месец. От 17 до 21 юни в Центъра за електрокардиостимулация и електрофизиология към кардиологичната клиника на болницата и в приемно-консултативния кабинет на клиниката, който се намира на партера на Втори хирургичен блок (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”), специалисти ще преглеждат пациенти с ритъмни нарушения, рецидивиращо предсърдно мъждене, камерна тахикардия и сърдечна недостатъчност, които се нуждаят от имплантация на кардиостимулиращо устройство. Консултациите са от 8 до 16 часа, направления по НЗОК не се изискват, но е необходимо предварително записване на тел. 02/ 9230 339.


На специален щанд студенти - медици ще раздават информационни материали за риска и превенцията на сърдечно-съдовите инциденти.


Инициативата е част от стартиралата миналата година информационна кампания за профилактика на внезапната сърдечна смърт „За всеки един удар на сърцето“ на УМБАЛ „Александровска“ и Портал на пациента. Тя стартира в отговор на тревожната тенденция, че над 70 000 българи годишно умират от сърдечно-съдови заболявания, а а 70% от  фаталните инциденти са причинени от внезапна сърдечна смърт.По този показател България е на първо място в Европейския съюз. Общо случаите на знакови заболявания на съвремието ни като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едва достигат броя на пациентите, които загиват от внезапна сърдечна смърт. Затова този проблем се очертава като убиец №1 сред незаразните заболявания в света.


За съжаление страната ни остава на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори. У нас хората с вродени сърдечни малформации или други сърдечни заболявания трябва да доплащат от 2500 до 5000 лева за имплантирането им. А именно кардиовертер дефибрилаторите могат да спасят до 40% от пациентите в риск от внезапна сърдечна смърт. Условието е навреме да им бъде поставен имплантируем кардиовертер дефибрилатор, който разпознава нарушенията в ритъма на сърцето и подава сърдечни импулси при необходимост, включително и ако то спре. В момента устройствата се поставят с частично финансиране от Здравната каса на част от пациентите, които вече са преживели внезапна сърдечна смърт, за да се предотврати повторен инцидент.


Важно е да се знае, че...


Сърдечни аритмии могат да се явят при напълно здрави хора и да са невинни по характер, но в някои случаи могат да бъдат знак за сериозно заболяване. Тревожни признаци са, ако аритмията е съпроводена с болка в гърдите, слабост, замайване, силна умора. Сред най-опасните аритмии са камерното мъждене и трептене. При някои пациенти сърцето е напълно здраво, но имат вроден дефект в проводната система. При тях също може да настъпи сериозна и дори фатална аритмия. Понякога първата и последна изява на тези състояния е внезапна сърдечна смърт.