Дни след решението на премиера Бойко Борисов държавата да се откаже от строежа в двора на УМБАЛ „Александровска“, определен за нова детска болница, и обещанието му да се строи нова сграда протестиращите определиха случилото се като малка стъпка към започването на диалог. Но и заявиха, че ще продължат със събирането на подписи пред Министерски съвет за рестартирането на проекта и изграждането на адекватна на времето и условията нова педиатрия.


„Целият процес по създаването на една педиатрична болница изисква страшно много законодателни мерки и това е и причината днес събирането пред Министерски съвет да не бъде отменено и продължава набирането на подписи, точно с цел те да могат да бъдат внесени, така че Народното събрание да предприеме необходимите промени в закона, за да създаде тази болница, вече тази болница се създава на хартия, създава се идейно, обезпечава се с персонал и се строи сграда. Сградата е само един нищожен компонент от целия този проект“, обясни пред БНТ д-р Адил Кадъм, педиатър в Специализирана детска болница „Д-р Иван Митев“.


Тя бе категорична, че лекарите до момента не са имали доверие в работата на екипа от Министерството на здравеопазването, ангажиран със създаването на специализирано детско лечебно заведение. От инициативния комитет като цяло определят тази стъпка като положителна, но закъсняла. Според тях е загубено време, в което е можело да се работи по архитектурен конкурс и конкретен проект за болница.От здравното министерство и от фирмата, избрана за изпълнител на проекта за строеж на новата детска болница, коментар до момента няма. Пред националната телевизия юристи коментираха, че договорът с фирмата изпълнител може да бъде прекратен едностранно, ако се стигне до събаряне на строежа, а държавата няма да дължи неустойки.


„Конкретният строеж, който беше предложен за времето си, той е добре проектиран, отговаря на тези норми, на тази концепция на здравеопазването към 80-та година, но в момента той не може да отговори на съвременните нужди, на съвременната философия, на съвременните дори технически изисквания“, категорична е архитект Петкана Бакалова.


Отмяната на проекта обаче предизвика разнопосочни реакции сред педиатрите. Проф. д-р Иван Литвиненко, началник на Клиниката по неврология в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ например смята, че конструкцията в двора на УМБАЛ „Александровска“ е добра и налице. „Конструкторът е жив, архитектът е жив, те твърдят, че всичко това позволява сградата да бъде довършена. И в този момент ние се върнахме като Сизиф от върха към началото на скалата и започваме наново да бутаме, само че не знаем докъде ще доведе това“, допълни той.