Благотворителната инициатива на Български лекарски съюз (БЛС) в подкрепа на децата на загинали от ковид-19 медици продължава да набира средства от дарители.

 

По-рано през тази година от Български лекарски съюз обявиха, че пандемията от Ковид-19 е отнела живота на повече от 130 български медици.


 

Кампанията под надслов “За децата на героите в бяло” се осъществява с подкрепата на Ники Кънчев, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и доброволческите организации "Защото сме хора" и "Благодаря Ви, че Ви има".

 

От нейния старт през май 2020 г. досега по дарителската сметка са събрани 30 843 лв., съобщават от БЛС. От Ingram Micro Bulgaria са подкрепили каузата с дарение от 4 хил. лв.

 

Благотворителният онлайн концерт „Благородни сърца със зонтиантски дух“, който се проведе в края на месец май, също е подпомогнал каузата с дарение от 2 250 лв. Сред звездите, които безвъзмездно са участвала в концерта, са: Хор „Родина“, Хор „Орфей“, Детски хор на БНР, Акордеонен квинтет НУФИ, Котел, Вокален състав при НУФИ "Широка лъка", Кристина Димитрова, Тони Димитрова, Балет от Националното училище за танцово изкуство, Балет Национален дворец на децата, Васил Петров, Йордан Марков, ДЕС „Румина“, Джуниър Бенд.

 

Всеки, който желае да помогне на семейството и близките на починалите от Ковид-19 медици, може да го направи чрез дарение по банков път.

 

Титуляр: Български лекарски съюз

Банка: УниКредит Булбанк АД

IВАN: BG55UNCR70001523991300

BIC: UNCRBGSF

Основание: Медици COVID-19

 

В края на 2020 г. стартира и инициативата „Happy Doctors“, която има за дел да окаже психологическа помощ на медиците, участващи в борбата с пандемията. Чрез специална уеб базирана платформа медицинските работници могат да се свържат със специалисти, готови да им окажат безвъзмездна психологична подкрепа.

 

Друга инициатива за подпомагане семействата на загинали от Ковид медици и учители стартираха от проект „За доброто“. Бяха определени първите седем деца, които ще получават месечни стипендии от 500 лева до навършване на 18 години.