Причините за нападение над лекари са много и винаги са тривиални – агресивни пациенти или близки, които са част от криминален контингент или повлияни от алкохол и наркотични вещества или пациенти и техни близки, които са недоволни от забавянето на прегледа, от диагнозата, от лечението. Това зави председателят на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Каталиева, цитирана от Националното радио. 
 
В средата на август е имало поне 10 случая на нападение над спешни медици. Въпреки инкриминирането на посегателствата над медици, случаите не намаляват, отчете тя.
 
Около 300 екипа на „Спешна помощ“ работят на територията на страната. Много от тях обаче нямат паник бутони, свързани с РУП или нормална връзка със структурите, които могат да ги защитят.
 
„В 34 спешни отделения и 194 спешни кабинета към филиалите на „Спешна помощ“ само в някои има паник бутони. В някои отделения на територията на страната има охрана, но какво от това? В „Пирогов“ охраната е присъствала в залата и въпреки всичко колегите ни са си отнесли агресията. Проблемът може да се реши и е в компетенциите на МЗ“, каза още д-р Каталиева.
 
Тя припомни, че институциите от години обещават въвеждане на преценка на риска за екипа при отзоваване на спешно повикване и паник бутони за лекарите.
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Не мога да кажа какво ще се случи. Лошото е, че след всяка проява на агресия напускат нови и нови колеги и дори завишените ни заплати вече не ги задържат, тъй като стресът е голям, натоварването е голямо, а агресията – невероятна“, коментира представителят на работещите в спешната помощ.
 
Бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски пък изтъкна, че прилагането на приетите от здравното министерствто стандарти не може да разреши проблема, тъй като той опира до морала и културата на хората. 
 
Необходими са законови промени, предвиждащи най-строги наказания за агресията срещу лекари, каза той и даде за пример САЩ, където посегателството над лекари е почти приравнено към посегателството над полицаите.
 
„Не си спомням и не знам да има осъден от случаите досега, защото от няколко години се говори за нападения върху екипи. Може да има закон, но въпросът е, че този закон трябва да се прилага. И трябва да бъде още по-строг! Не може, когато помагаш на един човек за живота му, той накрая да ти нанесе някаква рана, както се е случило в „Пирогов“. Това е безобразие. Ако законодателите не вкарат в ред тези неща, нещата ще стават все по-зле и по-зле“, коментира бившият първи в здравеопазването.