Нови 14 040 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech пристигнаха днес в България. Те ще бъдат разпределени в страната, според Националния ваксинационен план. Доставката компенсира част от недоставените миналата седмица ваксини, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

 

Ваксинационната кампания започна едновременно в страните от Европейския съюз (ЕС) на 27-ми декември 2020 г.


 

Към днешната дата първата доза от ваксината срещу Ковид е поставена на 26 143 души. 4 610 от тях вече вече са получили и двете дози от ваксината на Pfizer, които се поставят в интервал от три седмици.

 

През февруари се очаква доставка на още 83 хил. дози от ваксината на Pfizer, а през март трябва да пристигнат още 104 хил. ваксини от същия производител.

 

В края на седмицата се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на фармацевтичната компания AstraZeneca, разработена в съструдничество с Оксфордския университет. Ако то е положително, доставките ще започнат през февруари.

 

Според Богдан Кирилов стартът на масовата имунизация зависи от това, кога останалите ваксини ще получат разрешение за употреба.

 

Той припомни, че се очакват 4,4 млн. дози от ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna до края на годината, което ще позволи да се ваксинират 2,2 млн. души.

 

В случай, че ваксините на CureVac, Sanofi/GSK и Johnson & Johnson получат очакваното разрешение, това означава че 2,5 млн. души ще бъдат ваксинирани до средата на годината, посочи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

 

Той обясни, че европейските държави ще получат достъп до руската ваксина, едва след като тя отговори на всички европейски изисквания.

 

До края на седмицата ще пристигнат още 3600 дози от ваксината на Moderna, което ще е втора доставка от този производител.

 

В края на миналата седмица министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че от 48 изследвани проби за новия щам на коронавируса 8 са доказали вирус, идентичен с него.

 

Той уточни, че новият щам се повлиява от ваксините, както и че при него се прилага същото лечение, познато до момента.

 

България е на девето място по смъртни случаи, свързани с коронавирус сред страните в Европа. В началото на декември страната ни бе на първо място, което доведе до въвеждането на по-строги ограничителни мерки.

 

От февруари вероятно ще бъде разрешено на фитнес залите да работят, но ресторантите и заведенията ще останат затворени, категоричен бе здравният министър.

 

По думите му наложените ограничителни мерки могат да бъдат смекчени засега само в секторите култура и спорт. В зависимост от разпространението на вируса и натовареността на здравната система, ще се вземат решения за по-нататъшно разхлабване на мерките.

 

Настанените в болница пациенти с Ковид към днешна дата са 2874, от които 283 са в интензивни отделения. Починали са 9 души и 8820 от началото на пандемията.

 

Заради намаляването на пациентите с Ковид-19 в интензивни отделения, здравният министър отмени забраната за износ на медицински кислород, въведена в средата на декември 2020 г.