Приемът на пациенти в болниците е спаднал с около 25-30%, сочат актуалните данни за април 2020 г. на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Периодът е ключов, заради извънредното положение наложени в страната заради разпространението на COVID-19.


Вече се наблюдава промяна и процентите тръгват нагоре. „Пациентите се връщат в болниците, страхът е преодолян. Лекарите работят също без страх, за да могат да обслужват своите пациенти“, заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев пред БНТ.


Според него в момента болниците ще трябва да реорганизират дейността си, така че да приемат тези, които са отложили приема си. Вече проблемът с плановите операции и листите на чакащите не е съществен.„Разплатихме се със всички болници“, каза проф. Салчев и подчерта, че ситуацията с COVID-19 не може да стане причина за източване на средства от Касата. До края на май над 1 милион и 300 хиляди са платени за COVID-19.


От понеделник Здравната каса пусна и ново мобилно приложение за оценка от страна на пациента за удовлетвореността му от здравната помощ. То е безплатно и в момента все още работи в тестов режим.


„В мобилното приложение на здравната каса можем да оценим анонимно услугата, която сме получили. Улеснили сме го, като сме сложили различни емотикони“, обясни Гергана Ненчовска - директор „Информационни технологии“ в НЗОК. Информацията, която се попълва е анонимна и съдържа вида медицинска помощ, градът и датата на прегледа. Здравната каса ще обобщава резултатите от оценките всеки месец.


От лекарското съсловие обаче не приеха идеята за новото мобилно приложение. Председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров смята, че даването на оценки през мобилно приложение не може да бъде критерий за работата на дадено лечебно заведение. Критики към услугата отправи и директора на болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.


„Вече 14 години преди да бъдат изписани пациентите ни попълват анонимна анкета. От кое са по-недоволни, от кое са най-доволни и т.н. Но това не е качество на работата. Качеството трябва да се следи по определени параметри, каквито го има в цял свят“, заяви той пред националната телевизия.

 

По думите на проф. Петко Салчев обаче с мобилното приложение няма да може да се оцени типичното клинично лечение, но ще можем да видим в определен регион или град, къде има проблем изявен от страна на пациентите.