Приет е Национален план на България за готовност при пандемия, в който са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии.

 

Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на извънреден брифинг, предава Bulgaria ON AIR.


 

До настоящия момент сумата, отпусната за справянето с пандемията, е над 2 млрд. лв. Сумата за служителите на първа линия на достига 80 млн. лв. на месец и се очаква към януари тя да стигне до над 100 млн. лв, стана ясно още от изявлението.

 

Основните цели на Националния план са:

  • Ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция;
  • Осигуряване на максимални възможности за лечение на заболелите;
  • Поддържането на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби;
  • Осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация на обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

По думите на министър Ангелов представеният план е програмен документ, основополагащ за справянето на държавата и осъществяването на междуведомствените комуникации и институционални взаимодействия, необходими за реализирането на всички действия на цялата държава за справянето при определена пандемия.

 

"Този план е основата, на която се изготвят конкретните пандемични планове за справяне с конкретно заболяване. Такива ще бъдат разработени, ако се изправим и пред друга пандемия", уточни здравният министър.

 

Той съобщи, че е предложен и председател на Координационния съвет за изпълнението на Националния план за координирането на ваксините. Това е проф. д-р. Красимир Гигов, който е генерален директор на БЧК и главен координатор на бедствените ситуации.

 

"Продължава да съществува усещането, че ваксините по някакъв начин ще бъдат наложени. Не, те ще бъдат доброволни. Те ще бъдат безплатни. Ангажимент на координационният съвет и на българското правителство е всеки български гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран, да получи такава ваксина, каквато пожелае", заяви Ангелов.

 

Той уточни, че ваксините, които ще пристигнат у нас, ще бъдат същите, които ще имат във всяка европейска държава.

 

"До края на тази седмица ще оборудваме с хладилници и фризери достатъчни, за да получим първата ваксина на Pfizer, като те ще бъдат разположени на няколко места в страната", посочи още здравният министър.

 

За последното денонощие починалите с коронавирус у нас са 153. В болници се лекуват 6635 пациенти с Ковид-19, от които 493-ма са в интензивно отделение. Новите случаи за последния ден са 3475.