Границата от 2 000 нови случаи на коронавирус на ден е критична, защото отвъд нея контролът върху пандемията ще стане много труден.

 

Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в студиото на телевизия Bulgaria On Air.


 

Oсем области в страната вече са в червената зона за разпространение на Ковид-19 с по над 120 заразени на 100 хил. души население.

 

Това са София-град, Габрово, Шумен, Сливен, Монтана, Търговище, Благоевград и Стара Загора.

 

След настъпването на есенно-зимния сезон страната ни бързо е преминала през регулярния и хаотичен сценарий за развитие на епидемията и вече се намира в турбулентния етап.

 

"В момента сме в турбулентния сценарий, който е при над 500 случая на ден. При този сценарий има 2 варианта - начален стадий от 500 до 2000 случая. Тук доц. Кунчев и колегите му биха могли да направят нещо. Прехвърлим ли 2 000 заразени, разпространението в цялата страна ще стане дифузно и ще стане много трудно да се контролира. 24-25% от хората не спазват никакви мерки", коментира проф. Витанов.

 

Заради бързото нарастване на броя на новозаразените у нас от 22 октомври носенето на маска на открито става задължително.

 

Според проф. Витанов отговорни за неспазването на мерките са тези, които активно пропагандират, че вирусът е отслабил влиянието си.

 

"От гледна точка на математическата теория, вината носи този, който е създал голямата група хора, неносещи маски. Това беше чист популизъм, резултатите му се виждат сега. Още в края на септември казах, че здравната система трябва да се готви за 30 000 случая. Наближаваме края на октомври и случаите вече са повече. Напълно разбирам, че освен моите данни, има и други данни и съображения. Правителството вероятно повече се надяваше, че хората ще спазват мерките. То не се противопостави успешно на активната пропаганда за неспазване на мерките и това беше огромна грешка", смята проф. Витанов.

 

По думите му тенденцията на увеличаване броя на инфектираните с Ковид-19 е изключително тревожна. През последното денонощие нови 1 336 души у нас са дали положителен резултат за коронавирус. В болниците са настанани над 1 600 пациенти с Ковид-19, а 93 от тях са в интензивни отделения.

 

Вижте целия разговор с проф. Витанов във видеото