Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев удостои началникa на Военномедицинска академия проф. Венцислав Мутафчийски с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Това стана по време на официална церемония в президентството. 

Припомняме, че бригаден генерал професор доктор Венцислав Мутафчийски, бе назначен за началник на Военномедицинска академия и главен лекар на Въоръжените сили на Република България, съгласно указ № 27 от 07.02.2018 г. на президента на Република България и заповед № КВ-65/12.02.2018 г. на министъра на отбраната.

 


„Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили с особено удовлетворение изпълнявам конституционното си задължение да връча пагони за висше офицерско звание на достоен български офицер. Уважаеми господин бригаден генерал, това е акт на признателност и висока оценка за Вашия професионализъм и отдаденост на военната медицина. Вярвам, че с Вашите професионални, организаторски и лидерски качества ще продължите да допринасяте за утвърждаването на ВМА като реномирано, модерно и ефективно здравно заведение. Вярвам, че ще допринесете за запазване дългогодишните традиции на ВМА и ще продължат да се развиват“. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията. 

 

Държавният глава посочи, че очаква бригаден генерал Мутафчийски „да бъде образец за качествени медицински услуги, прозрачност на решенията и финансова ефикасност“ като началник на Военномедицинска академия. 

 

„Едва ли има по-вълнуващ момент в кариерата на един офицер от Българската армия от това да бъде удостоен с висше офицерско звание и да бъде назначен за началник на една от най-престижните институции в Република България, а именно ВМА. Девизът на ВМА е: Ние сме толкова големи, защото стоим на раменете на нашите предшественици и затова виждаме надалеч! В този девиз е заключена основата на управлението на ВМА. Първо, това е приемственост“, заяви от своя страна началникът на ВМА бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски. 

NEWS_MORE_BOX

 

В управлението на тази болница трябва да се гледа напред, да се надгражда. В това надграждане не е достатъчно командирът да бъде само командир, а да печели съмишленици, увлечени в добрите идеи. Съзнавам цялата отговорност, която стои пред мен. Няма да позволя да се опетни името на ВМА, да се опетни името на моите колеги, да се опетни моето име и на семейство ми, и да се опетни името на Вас, господин президент, и на Вас, господин министър на отбраната, като мои ментори“, завърши словото му. 


По-рано тази седмица президентът Румен Радев удостои проф. Крум Кацаров от ВМА с орден „Стара планина“ втора степен. Отличието му бе дадено за големи заслуги към България в областта на военномедицинското дело.