Президентът Росен Плевнелиев подкрепя усилията за понижаване на честотата на сърдечносъдовите заболявания у нас. Държавният глава стана патрон на инициатива на Дружеството на кардиолозите за ограничаването им с 20% до 2012 г., стана ясно по време на XIII Национален кардиологичен конгрес. 

 
Според президента демографските предизвикателства превръщат съхраняването на здравето на българите в кауза от национално значение, която трябва да бъде подкрепяна и отстоявана. Особено важно е развитието на висока здравна култура сред подрастващите и младите, уточни Росен Плевнелиев.
 
Тревожен е фактът, че стойностите на преждевременна смъртност от сърдечни заболявания в България са двойно по-големи, в сравнение с другите европейски държави, каза проф. Асен Гудев, председател на Дружество на кардиолозите. Около 80% от фаталните случаи могат да се предотвратят чрез профилактика и здравословен начин на живот. Необходимо е и да се изработят национални кардиологични регистри, които да помогнат за по-добро сътрудничество между институциите, допълни специалистът. 
 
На церемонията по откриването на XIII Национален кардиологичен конгрес присъстваха и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков, директори на болници, изтъкнати специалисти от страната и чужбина, представители на медицински учебни заведения и др.
 
В XIII Национален кардиологичен конгрес участваха водещи световни специалисти в кардиологията, като проф. Дейвид Ууд (Англия), проф. Пол Армстронг (Канада), проф. Робърт Джуалиано (САЩ), проф. Герасимос Филипатос (Гърция), проф. Ева Суон (Швеция) и др.