Темата на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ ще бъде официално обявена от президента Румен Радев днес във Варна. В 14 ч. в УМБАЛ „Св. Марина“ Радев ще отчете резултатите от кампанията 2018-2019 на кампанията, чийто фокус беше подкрепата за деца с тежки заболявания и увреждания. Те получиха възможността за диагностика, лечение, рехабилитация, медицински изделия и помощни средства, благодарение на даренията на хиляди българи.


Мястото за старта на 17-то издание на кампанията не е избрано случайно - в Университетската болница „Св. Марина“, както и в Многопрофилната болница за активно лечение „Света Анна“ във Варна, от съществена необходимост за детските клиники са доставените по тази инициатива анестезиологични апарати със съвместими пациентски монитори, подходящи за новородени и деца до 18-годишна възраст, предаде БНР.


С осигуряването на анестезиологичните апарати ще се създаде възможност дейността в отделенията да се подобри, тъй като обслужват малките пациенти на цяла Североизточна България.По-рано този месец Румен Радев изказа признателност на дарителите, отворили сърцата си за каузата, на лекарите, които се грижат за малките си пациенти, на медийните партньори за отразяването на кампанията, на всички известни личности, които са подкрепили „Българската Коледа“, както и на екипа, който реализира коледния благотворителен концерт. „Благодаря ви, че приемате „Българската Коледа“ за своя кауза. Нека не забравяме, че благородството е сила“, заяви Румен Радев на партньорите в кампанията.


„Благотворителната инициатива „Българската Коледа“ показва, че когато има кауза и себеотдадени хора, дори и с минимални средства може да се постигне голям ефект“, заяви той и посочи, че зад данните за събраните средства от кампанията стоят огромното морално измерение на благотворителната инициатива, както и приносът в дългото и сложно лечение на деца с тежки заболявания. „Българската Коледа“ показва, че нашето общество може да се обединява около непреходни, общочовешки ценности и това е и най-голямата сила на тази инициатива“, допълни президентът.