Дарена кръв от четирима прекарали птичи грип пациента се оказва ключ към потенциалната терапия срещу смъртоносния вирус.

Учени отдавна смятат, че изолирането на антитела от оцелели след болестта могат да осигурят нов подход към третирането на упорития H5N1-грип. Те провеждат тестове с мишки. Ако резултатите са добри, това би дало възможност за складиране на тези антитела и използването им в лечението и превенцията на заболяването.
Проучването започва след като през 2004г четирима виетнамци, справили се с тежкия грип, се съгласяват да дарят кръв за Болницата по Тропически Заболявания, Хо Чи Мин Сити. В биомедицински институт в Швейцария д-р Ланцавеичия успешно изолира антитяло-продуциращи клетки от тази кръв и поддържа функцията им in vitro. Следващия етап е определяне кои от имуноглобулините са насочени именно срещу опасния вирус, проведено в САЩ от д-р Канта Субаро.
Изкуствено инфектиране с H5N1 мишки са разделени на три групи. На първата са приложени антитела преди заразяването, на втората - след него, а на третата инжектират антитела към агенти на други, различни от грип, инфекции. Последната група не са оцелели. Първата и втората са преодолели инфекцията- т.е. те са защитени независимо дали преди или след нея са приложени специфични имуноглобулини. Най-важното обаче е, че последните са били ефективни срещу различни щамове, върлували през 2004 и 2005г.
Така наречената "пасивна имунотерапия" отдавна се използва срещу различни вируси. За този са необходими все още допълнителни изследвания. Пречистените антитела, както обикновено при други грипни вируси, се прилагат върху полуопитомени порове, реагиращи на тях по начин, най-близък до този на човека. Разбира се, тестове върху хора също са необходими.
Досега прилаган медикамент е Tamiflu, прилаган в Азия, където предимно са описани слуучаи. Той за съжаление не е винаги ефикасен.