9 152 са новите случаи на лица с установен Covid-19 у нас за последните 24 часа.

 

75,45 % от тях са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.


 

Ваксинираните граждани представляват 28, 9% от населението на цяла България. Това са 2 млн. души от общо 6 927 млн. (по данни от 2020 г.) Поставените дози ваксини срещу коронавирусната инфекция са 4, 53 млн. към момента.  8 570 от тях са приложени през изминалото денонощие.

 

Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“ е отчела най-голям брой поставени ваксини за изминалата 2021 г. - общо 75 хиляди. 

 

От 22-ри декември, 2021 г., до момента в „Пирогов“ са ваксинирани 1 250 деца на възраст от 5 до 11 години като от тях 443 са с напълно завършен имунизационен курс.

 

През януари, 2022 г., интересът към ваксинацията против Covid-19 в „Пирогов“ е висока. Извършени са 10 400 апликации, като от тях близо 7 000 са с бустерна доза.

 

При ваксинация срещу Covid-19 съответните лица придобиват клетъчен имунитет, който предпазва от всеки вариант на заразата, установен до момента. Това посочи съветникът на Столичната община по здравните въпроси и бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. В твърдението си специалистът се позовава на авторитетни научни публикации. 

 

Според проф. Кантарджиев вече около половината население на Европа е преминало през варианта на Covid-19, Омикрон. 

 

Припомняме, че Световната здравна организация (СЗО) за Европа заяви, че повече от половината европейци вероятно ще се заразят с варианта на SARS-CoV-2 Омикрон през първите два месеца на 2022 г.

 

Европейският регион на СЗО включва 53 държави и територии, включително няколко в Централна Азия. В началото на месец януари, 2022 г., регионалният директор на европейския офис на Световната здравна организация Ханс Клуге отбеляза, че в 50 от тях вече са потвърдени случаи на варианта на Омикрон.

 

Проф. Кантарджиев прогнозира, че през идващата пролет новите случаи на Covid-19 ще намалеят, а през есента потенциално ще се появяват само отделни огнища.

 

„Всяка епидемия е лимитирана до време, горе-долу за две години и половина. Коронавирусът ще стане един от зимните вируси”, обясни проф. Тодор Кантарджиев пред Българското национално радио.