Жени с диагноза ендометриоза ще могат да се прегледат безплатно през целия март при водещи специалисти от клиники по женско и репродуктивно здраве в София и Варна.

 

Кампанията се организира от Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ и се провежда за трета поредна година.


 

Фондацията е предвидила различни инициативи и дейности през целия месец март, които имат за цел да подкрепят всички жени с тази диагноза и да повишат чувствителността на обществото към заболяването.

 

Ендометриозата е едно от най-разпространените заболявания сред жените в репродуктивна възраст. Всяка десета жена в света страда от него. Заболяването често протича безсимптомно и може да причини невъзможност за забременяване.

 

В кампанията за безплатни прегледи през март, освен жените с диагноза ендометриоза могат да се включат и тези фамилна обремененост или съмнения за ендометриоза.

 

Ендометриозата е възпалително заболяване, при което се наблюдава разрастване на ендометриална тъкан (ендометриални лезии) на необичайни места извън матката – в маточните тръби, яйчници, коремна кухина, мозък, бял дроб и др.

 

От 1 до 31 март ще се провеждат безплатни прегледи в следните 10 медицински заведения:

 

УСБАЛАГ „Майчин дом“, гр. София;

ПСАГБАЛ "Св. София", гр. София;

МК "Д-р Щерев", гр. София;

МБАЛ "Надежда", гр. София;

УМБАЛ "СофияМед", гр. София;

МБАЛ "Вита", гр. София;

МЦ “РепроБиоМед” гр. София;

МЦ “Д-р Гунев”, гр. София;

СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“, гр. Варна;

Медицински център за асистирана репродукция "Варна" ООД

 

Имената на медицинските специалисти и начините за записване за безплатните прегледи са оповестени на уеб-сайта на фондацията: https://www.endometriosis.bg/otvoreni-vrati-2021/.

 

Записванията за час за преглед започват след 20 февруари.

 

На 27 и 28 март ще се проведе и конференция под надслов “Живот зад маската на нормалното”, която е предназначена за пациенти и ще се излъчва в социалните канали на фондацията.

 

Тя ще обедини медицинската и холистичната експертиза по темата, включвайки важни за пациентите теми като произход и патология на ендометриозата, диагностика на заболяването, хирургично лечение, запазване на репродуктивните функции, мултидисциплинарен подход към ендометриозата, начин на живот, хранене, движение и спорт, алтернативни методи за справяне с болката, психо-емоционални аспекти на заболяването и др.

 

В двата дни ще вземат участие медицински специалисти от различни области, както и пациенти с ендометриоза.

 

Повече информация относно конференцията - записване за участие, презентатори, програма, ще бъдат обявени на уеб-сайта на фондацията в началото на м.март - www.endometriosis.bg