Днес ще бъдат преведени допълнителните 1000 лева на личните лекари, които работят на първа линия в борбата с Ковид-19.

 

Около 5000 са общопрактикуващите лекари и наетите при тях лица ще получат държавната премия, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, цитирана от БНР.


 

"Средствата ще бъдат заплатени за месеците ноември и декември, за тяхната дейност, не само на общопрактикуващите лекари, но и на медицинските и диагностичните центрове, които са сключили договор с Касата за работа с Ковид пациенти", поясни тя.

 

Малко по-рано днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че след 21-ви декември ще стане ясно дали резултатите от бързите антигенни тестове ще бъдат приравнени към PCR тестовете.

 

„Пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина, ще попадат в хипотезата на позитивен пациент с Ковид-19. Съответно той трябва да бъде в изолация 14 дни и неговите контактни от първи ред да бъдат в карантина, която е 10-дневна, както е с PCR тестовете.“

 

Направените преди 21-ви декември антигенни тестове няма да влизат в статистиката със задна дата, посочват от здравното министерство.

 

След посещението на здравния министър в склада на БЧК стана ясно, че са налични 1,2 млн. антигенни теста, които ще бъдат раздадени на регионалните здравни инспекции, Ковид-центровете в диагностично-консултативните центрове и центровете за спешна медицинска помощ до края на годината.

 

Здравният министър изрази готовност да стане първият българин, който ще си постави ваксина срещу Ковид-19.  По думите му е рано да се пристъпва към разхлабване на сегашните противоепидемични мерки, които са в сила до 21-ви декември.

 

 „Моето лично мнение е, че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени, а по отношение на училищата и детските градини, на 21-ви според мен е рано да бъдат отворени, тъй като предстоят коледни и новогодишни празници. Те могат да бъдат отворени след Нова година“, обясни здравният министър.

 

През последната седмица новите случаи на Ковид-19 в страната са малко над 18 хиляди, което е с около 1000 по-малко от предходния седемдневен период.

 

Броят на настанените в болница пациенти с Ковид-19 е 7244, от които в интензивни отделения са 590 души.

 

През последното денонощие са починали 62 души с коронавирус, а  от началото на пандемията – 5 688 души.

 

Очаква се първите ваксини срещу Ковид-19 в България да бъдат доставени през януари, след като получат официално разрешение от Европейската агенция по лекарствата да бъдат пуснати на пазара в страните от Европейския съюз.