Превенцията на сърдечносъдовите заболявания и диабета трябва да започне от децата, тъй като в България 35% от хората на възраст между 50 и 69 години страдат от поне един сърдечносъдов проблем. Във възрастовата граница 55-69 години този процент стига почти 40%. 

 

Преждевременната смърт, причинена от сърдечносъдови заболявания при хората преди 65 години у нас, е над три пъти по-голяма от средната за Европа. Ето защо е важно да се познават и контролират рисковите фактори. 


 

Те са 10-12 на брой, като водещ е артериалната хипертония. Изключително важен за проследяване е високият холестерол. Необходима е превенция по отношение на тютюнопушенето, наднорменото тегло, нездравословното хранене и опазването на околната среда.

 

Фокусът на превенцията трябва да е върху младите хора, заяви председателят на Дружеството на кардиолозите в България проф. Асен Гудев по време на кръгла маса във Варна по повод Световния ден на сърцето.

 

Професорът акцентира върху необходимостта от възпитаване на здравословни навици у децата - “да ги научим, че грижата за здравето е важна, че движението е здраве, а здравословният живот включва и околната среда, за която отговорността е пак наша”.

 

„Изключително притеснителен е фактът, че едва малко над 1/3 от хората със сърдечносъдови проблеми следят сравнително редовно кръвното налягане и холестерола си“, заяви проф. д-р Асен Гудев. 

 

Според проучване на Сдружението на кардиолозте в България, 20,4% от участвалите в него са имали сърдечносъдов проблем и/или диабет, заради който са търсили лекарска помощ. Над половината от хората с регистрирани сърдечносъдови проблеми и/или диабет имат високо артериално налягане. 

 

Висок холестерол или нарушения в сърдечния ритъм имат по ¼ от регистрираните лица. Успокоителното е, че 97% от хората със сърдечносъдови проблеми и диабет приемат различни видове медикаменти.

 

Прави впечатление, че хората, претърпели инвазивни кардиологични процедури следят по-редовно тези показатели, но дори и в тази изключително рискова група повече от половината (52%) отговарят, че следят кръвното налягане и холестерола си по-рядко.

 

“Ние знаем кои са основните рискови фактори, но за да имаме успех с превенцията, тя трябва да се превърне в държавна политика”, категоричен бе проф. Йото Йотов.