Тревожни данни за инфекцията с Хепатит С показват, че страната ни е в дъното на класациите за превенция и профилактика на заболяването. У нас няма регистър на заразените, припомнят от БНТ. Хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко от средното за Европа, а инфекцията понякога протича безсимптомно в продължение на 3 десетилетия. Проблемът е, че при появата на първите симптоми заразеният може да е развил цироза или рак на черния дроб.


У нас около 80 000 души са инфектирани, но заради липсата на симптоми и профилактика 90% не подозират, че са заразени. Повече от една година здравното министерство подготвя Национална програма за борба с вирусните хепатити, но развитие все още няма. За националната телевизия от здравното министерство съобщават, че работата по програмата е приключила и предстои изготвяне на финансова обосновка. Очаква се програмата да бъде приета до края на годината.


„В момента се работи на парче, защото няма национален скрининг. Няма фокус върху уязвимите групи. Липсва фокус върху уязвимите групи. Липсва информираност в обществото. В рисковите група са хората, претърпели операции или кръвопреливане, и пациентите на хемодиализа. Опасност от заразяване крият стоматологични манипулации, поставяне на пиърсинг и татуировки и употребата на наркотици“, коментира ситуацията Силвана Лесидренска от сдружение „Хепактив“.По данни на експертите по темата броят на хората, които се диагностицират и лекуват от хепатит намалява ежегодно. В същото време е изчислено, че до 2030 г. 90% от хората с Хепатит С трябва да бъдат диагностицирани и 90% от тях да бъдат лекувани. Което означава около 5 000 човека на година. А само за миналата година ние имаме едва 828.


„У нас е осигурено най-съвременното лечение за Хепатит В и С, но за какво ни е това лечение, когато ние не знаем къде са пациентите и не можем да достигнем до тях“, допълни Лесидренска.


Надеждите са проблемът да се реши с Националната програма за вирусните хепатити.


Според данните на Световната здравна организация (СЗО) в Европа около 15 милиона души живеят с хроничен Хепатит В. Близо 14 милиона са заразени с Хепатит С. Инфекцията е първата причина за рак на черния дроб и седмата, причиняваща смърт в света.