Всяка година между 5-10% от населението на Земята се разболява от грип, а 290 000 до 650 000 души умират от него. По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и Европейската комисия до 90% от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, предимно с придружаващи хронични заболявания. Черната статистика сочи, че грипът е по смъртоносен от пътните инциденти – епидемията убива до 70 000 души годишно само в страните от Европейския съюз.


У нас кръгла маса на тема „Съвременни аспекти в профилактиката и лечението на острите респираторни заболявания“, под патронажа на Комисията по здравеопазването, събра водещи специалисти и епидемиолози. Акцентът беше поставен върху грипа и ползата от ваксинопрофилактика. На форума бяха обсъдени актуални данни от епидемиологичния надзор на острите респираторни заболявания у нас, европейските практики за превенция на сезонния грип и проекта за национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. 

 


В България всяка година има средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания и грип, което е от 10% до 30% от всички случаи с временна нетрудоспособност. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) смъртността от грип е трудно да бъде отчетена, тъй като обикновено смъртните случаи не се класифицират като дължащи се на грип, а като основна причина за смъртта се посочват настъпилите усложнения и придружаващи заболявания.

 

Според националната статистика, през последните 10 години особено осезаемо нарастват хоспитализациите и смъртността сред възрастните хора у нас вследствие на грип – над 70% от починалите от пневмония са на възраст над 60 г.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания” към НЦЗПБ, сподели, че ваксинирането срещу грип у нас се подценява. В същото време противогрипните ваксини са най-ефективното средство за превенция и контрол на грипа. Ваксините намаляват с 57% броя на хоспитализациите, дължащи се на  грип, при лица над 50 год., с 74% приемите на деца в интензивни отделения, с 52% и 79% броя на хоспитализациите при лица с хронични белодробни заболявания и диабет. „Високите нива на противогрипна ваксинация създават колективен имунитет, ограничават вирусната трансмисия и епидемичния процес“, подчерта проф. Корсун.

 

По време на срещата стана ясно, че предстои да бъде доставен апарат от най-ново поколение за полимеразнa верижна реакция (PCR) за доказване на грипни и други респираторни вируси. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев допълни, че той ще бъде предоставен на Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания” към НЦЗПБ.