Преподавателите от Медицинския университет в Пловдив професор д-р Мариана Мурджева и доцент д-р Мариан Драганов са номинирани за Изобретател на годината.

Те са направили откритие в категория "Химия и биотехнологии" за безсерумна клетъчна линия, която може да се използва за диагностика на вируси и бактерии.

Наградите на патентното ведомство ще бъдат връчени довечера в Централния военен клуб в София, съобщават от учебното заведение.

Патентът на двамата изобретатели е "Щам постоянна клетъчна линия за диагностични цели". Той е изобретение конкретно за диагностиката на хламидийните полово предавани заболявания, с което се намалява стойността на използваните реактиви.

 

Култивирането на този микроорганизъм извън живите организми е възможно само в клетъчни култури от клетки на бозайници.


NEWS_MORE_BOX


Те изискват специфични среди, обогатени с фетален телешки серум, който е много променлив компонент и с висока цена.

"Ние сме разработили безсерумна клетъчна тест-система на основата на клетки, в която развитието на хламидията от проби на пациенти се извършва без добавяне на скъпоструващия серум", обясняват откривателите.

В категория "Химия и биотехнологии" за номинациите се състезаваха 11 патента, издадени през 2014 година; номинирани са 3, като един от тях е този на проф. Мурджева и доц. Драганов.

Само един от номинираните ще бъде избран за Изобретател на годината и вписан в Златната книга на българските изобретатели и откриватели.