След като аварира единствения скенер в Многопрофилна болница за активно лечение Добрич, днес сервизни инженери анализират и отстраняват причината за проблема. Компютърният томограф дефектира непосредствено преди празниците в ранният следобед на 3-ти май.


За проблема са уведомени Районната здравноосигурителна каса и Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич. От администрацията съобщават, че хоспитализирани болни и спешно нуждаещи се пациенти от това изследване са обезпечени, като се извозват до болницата в Балчик за сметка на МБАЛ Добрич. Лечебното заведение има сключен договор с болницата в Балчик за провеждане на изследвания с компютърен томограф. 


Междувременно на финалната права е и процедурата по осигуряване на нов скенер в Добричката болница. Парите за него - близо 600 000 лева, са отпуснати от Министерство на здравеопазването и вече са по сметките на лечебното заведение. „Предстоят още специфични процедури по съгласуване и издаване на разрешителни за работа както от министерството, така и от Агенцията за ядрено регулиране и други институции“, допълват от администрацията на МБАЛ Добрич.Друга новост в най-голямото болнично заведение в област Добрич, което предоставя здравна услуга на населението от осем общини - Добрич, Добричка, Каварна, Балчик, Шабла, Тервел, Крушари, Генерал Тошево, е ново съвременно родилно легло в Акушер-гинекологично отделение. То е дарение - вече е монтирано и е на разположение на родилките от областта.


Проблем в областта се оказва и липсата на денонощна аптека. Общинският фонд „Здраве“ в Добрич днес ще заседава извънредно именно за осигуряването на денонощна аптека в областния център. Идеята на фонда е да финансира нощно дежурство в аптеките. Повече от година след полунощ в Добрич няма работеща аптека, припомнят от БНР.


На извънредното заседание, което се свиква по искане на председателя на Общинския съвет Иво Пенчев, ще бъде предложена промяна в Правилника на фонд „Здраве“, чрез която да бъдат подпомогнати финансово аптеките. На заседанието са поканени да присъстват и представители на регионалната фармацевтична колегия.