Националният оперативен щаб (НОЩ), който бе създаден със заповед на министър-председателя в началото на пандемията през февруари 2020 г., бе разформирован.

 

Той бе оглавен от проф. Венцислав Мутафчийски и имаше за цел да организира и координира действията във връзка с обявената от Световната здравна организация пандемия от Ковид-19.


 

От съобщението на правителствената пресслужба не става ясно защо се прекратява дейността на щаба и как ще продължи координирането на действията за ограничаване на коронавируса.

 

В България до 30 април е въведена извънредна епидемична обстановка със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

 

С близо 2200 по-малко са новозарезените с Ковид-19 у нас през последните 7 дни в сравнение с броя на излекуваните. През последната седмица излекуваните са 18 332, а потвърдените нови случаи са 16 154.

 

14-дневната заболяемост в страната е нямаляла до 570 заразени на 100 хил. души. Това е с близо 100 заразени по-малко на 100 000 население в сравнение с предходния период.

 

За последните 14 дни най-висока - с над 600 на 100 000, е заболяемостта в София-град, Варна, Русе, Перник и Софийска област. Най-ниска тя остава във Видин, Разград и Кърджали, по данни на здравното министерство.

 

С близо 10% е намаляла заетостта на болничните легла за пациенти с неусложнена коронавирусна инфекция в сравнение с предходната седмица. Към 14 април леглата за консервативно лечение са запълнени на 65%, а интензивните легла – на 67%.

 

За последните две седмици смъртните случаи с Ковид-19 са 24 на 100 хил. души, което нарежда страната ни на второ място както в ЕС, така и на Балканския полуостров.

 

Малко преди да излезе в отпуск, премиерът съобщи, че страната ни ще получи над 750 000 допълнителни дози от иРНК ваксината на Pfizer чрез европейския механизъм на солидарност.

 

Той подчерта на извънредно правителствено заседание, че допълнителните количества ще пристигнат още през април и май.

 

Определените за България допълнителни над 750 000 ваксини на Pfizer са от новата ускорена доставка от 50 милиона дози, за които вчера съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

 

С това общият брой ваксини на Pfizer за Европейския съюз за второто тримесечие на годината ще достигне 250 милиона. Oсигурените допълнителни количества ще се разпределят пропорционално на броя на населението за всички държави членки.

 

В следващите два месеца България ще може да разчита и на вече договорените 2,7 млн. дози от ваксината на Pfizer.

 

На 15 април у нас пристигнаха 14 400 дози от ваксината срещу Ковид-19 на Johnson and Johnson. Доставените количества няма да бъдат разпределяни преди решение на Националния ваксинационен щаб и ще останат в склада на „БулБио-НЦЗПБ“ ЕООД.

 

Следващата доставка на ваксини срещу Ковид-19 се очаква в неделя, 18 април, когато ще пристигнат над 38 888 ковид ваксини на Moderna.