Предложението първият ден от болничните да се плаща от работника няма да бъде внесено в Народното събрание, съобщи министър председателят Бойко Борисов, цитиран от БНР. Позицията на премиера идва в момент, в който Националните стачни комитети на КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“ провеждат съвместно заседание, на което се обсъждат бъдещите им общи, стачни действия. Късно снощи Димитър Манолов от КНСБ обяви пред БНТ, че е разговарял по телефона с Бойко Борисов и премиерът е чул аргументите му.

 

Тази сутрин Ваня Григорова от Конфедерацията на труда потвърди, че разговор е имало. В студиото на БНТ тя гостува заедно с изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов. Иванов отново изложи тезата си, че от 2012 то 2018-та има двукратно повишаване броя на болничните у нас и, че заплащането на първия ден от работника или така наречения „период на изчакване“ е стандартна европейска практика.„Ръстът не е двоен от 2012 до 2018-та. Отчетите на Националния осигурителен институт (НОИ) са публични - ръстът е с 2,5 млн., а не с 10, колкото твърди АИКБ. На второ място - период на изчакване не означава, че човекът не получава никакви плащания, а че Осигурителния институт не се включва в началото на болестта, а се покрива от работодателя, забележете“, обясни Григорова.

 

Като безрезултатно определиха предложението на управляващата коалиция, първият ден от болничните да не се плаща от работодателите и да остава за сметка на работещите, и от Българския лекарски съюз (БЛС). „Желанието е да не се дадат едни пари – дали ще е от работодателя, дали ще е от НОИ“, коментира темата през БНР зам.-председателят на Лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.


Той припомни, че лекарското съсловие многократно е давало свои предложения как да се реши проблемът с ограничаването на фалшивите болнични и засилването на контрола. „Не ни чуха. Мантрата, че лекарите дават фалшиви болнични листове е неприятна. Да се обвинява цяло едно съсловие, че едва ли не, срутвали икономиката, няма да се съглася абсолютно. Не е това проблемът. Истината е, че никой не иска да плаща парите за болничните“, категоричен беше д-р Брънзалов.


Според специалистта има механизми, по които работодателя може лесно да се справи с фалшивите болнични листове, като ги обжалва когато има съмнения.