Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с представители на протестиращите медицински сестри, съобщиха от пресцентъра на министър председателя. Срещата е насрочена за утре, в 10 ч., в Министерски съвет. На нея протестиращите специалисти по здравни грижи ще се срещнат още с министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.


„Дано да успеем да се срещнем с господин Борисов. Имаме една заложена точка в исканията си и това е Колективния трудов договор да бъде задължителен за всички. Този договор е договорка и работодателят е длъжен да договаря, но не е длъжен да го подпише. Аз лично съм договаряла Колективен трудов договор шест години, смених трима директори и нито един от тях не го подписа. Ако договорът не стане задължителен, няма да има същия ефект, на който се залага. В България проблемите се решават еднолично. В останалите случаи се правят, че проблеми няма и хората, каквото и да правят, не ги забелязват“, заяви пред БНР лидера на протестиращите медицинската сестра Мая Илиева.


При срещата си с премиера сестрите ще поискат задължителен Колективен трудов договор, а в Националния рамков договор да залегне текст, според който част от приходите в болничната помощ да отиват за заплати.През октомври стана ясно, че обещаните от правителството средствата от 50 млн. лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри, са намалени на 6 млн. лева. Затова сигнализираха народни представители от БСП, а редакцията бе потвърдена и от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Средствата бяха обещани лично от премиера Борисов през април, но бяха отпуснати под формата на субсидии за болниците.