Премиерът Бойко Борисов поиска да бъдат отстранени директорите и на трите столични болници, свързани с трагичната смърт на 3-годишното дете в София. Това се случи след личния му разговор с родителите на детето, което почина миналата седмица, предаде БНР.


Борисов е разпоредил на здравния министър Кирил Ананиев още днес да отстрани директорите на Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“, болница „Лозенец“ и „Пирогов“ до приключване на всички проверки. И поиска още експертизите да се направят във Военномедицинска академия (ВМА).


Припомняме, че след неколкократните опити на родителите да получат медицинска помощ за детето си в трите лечебни заведения, на 14 ноември то е било прието в столичната Педиатрия, но няколко часа по-късно е откарано в изключително тежко състояние в спешната болница „Пирогов“, където е починало въпреки усилията на лекарите.Още на следващия ден министър Ананиев назначи спешна проверка в болниците „Проф. д-р Иван Митев“, „Лозенец“ и „Пирогов“. Трите лечебни заведения, имащи отношение към случая, трябваше да ще бъдат проверени до днес - 20 ноември, но експертизите продължават. „Ако наистина се установи нарушение, можете да бъдете сигурни, че ще има наказани“, беше категоричен още тогава здравният министър.


Пред медиите от Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ категорично заявиха, че няма забавяне в приема и лечението на тригодишното дете, а от „Пирогов“ допълниха, че са направили всичко по силите си, но състоянието на детето е било много тежко. От болница „Лозенец“ все още запазват мълчание.


Тази сутрин председател на Център за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви пред БНТ, че би трябвало здравната система да реагира на такива случаи като започне да лекува пациентите. „Ако детето беше своевременно хоспитализирано и бяха положени всички възможни методи на лечение, дори и да беше починало, никой нямаше да има претенции вероятно към здравната система, защото тя е свършила това, което може да свърши“, коментира той. По думите му причина за забавянето и объркването са и нормативните актове, които пречат на лекарите да работят и които правят приема на един пациент неблагоприятен за лечебното заведение.