От днес във Варна ще се провеждат безплатни профилактични прегледи за проблеми със слуха.

 

Те ще се извършват в аудио-вестибуларната лаборатория към Университетския медико дентален център към МУ – Варна.


 

По този начин специалистите в България ще се включат за първи път в инициативите по повод на Международния ден на слуха, който се отбелязва на 3-ти март.

 

Безплатните прегледи ще се проведат на 2, 4, 5, 8 и 9 март след предварително записване на час на регистратурата или на телефон 0882 413 456.

 

Целта на профилактичните прегледи е да се обърне внимание на скрининга на слуха при новородени и при подрастващи, както и при възрастни хора.

 

Много важна е хигиената на слуха, както и експозицията на вредни въздействия като шум, вибрации и силна музика.

 

Наблюденията на специалистите са, че случаите на шум в ушите при подрастващите се увеличават, заедно с внезапната загуба на слух.

 

От друга страна при по-възрастните хора е от изключително значение кога трябва да се постави слухова протеза от специалист.

 

Световният ден на слуха се отбелязва всяка година на 3-ти март. Инициативите, които се организират, имат за цел да повишат осведомеността за това как да се предотврати загубата на слух и глухотата.

 

По данни на Световната здравна организация (СЗО) около 466 милиона души по света, от които 34 млн. деца, страдат от инвалидизираща загуба на слуха.  

 

Загубата на слух може да е резултат от генетични причини, усложнения при раждането, някои инфекциозни заболявания, хронични ушни инфекции, употребата на определени лекарства, излагане на прекомерен шум или заради стареене.

 

Смята се, че поне половината от всички случаи на загуба на слуха биха могли да бъдат предотвратени чрез общественото здравеопазване.

 

При децата под 15-годишна възраст 60% от случаите на загуба на слуха могат да бъдат предотвратени. Делът им е по-висок в развиващите се страни (75%) спрямо страните с високи доходи (49%).

 

Предотвратимите причини за загуба на слуха в детството включват:

  • Инфекции като паротит, морбили, рубеола, менингит, цитомегаловирусни инфекции и хроничен отит на средното ухо (31%).
  • Усложнения по време на раждането, като асфиксия, ниско тегло, недоносеност и жълтеница (17%).
  • Употреба на ототоксични лекарства от бременни жени и бебета (4%).

 

Загубата на слуха е предпоставка за депресия и причинява чувство на самота, изолация и разочарование, особено сред възрастните хора.