Специалисти от Военномедицинска академия ще проведат безплатни профилактични прегледи и консултации за лечение на хернии. Те ще бъдат на 03 и 04 октомври в Клиниката по едноскопска, еднокринна хирургия и колопроктология към болницата, от 13 до 16 часа. 

 

Пациентите, които искат да се възползват от възможността, трябва да си записат предварително час на телефон: 02/ 92 25 910, от 09:00 до 14:00 часа. 


 

Клиника по едноскопска, еднокринна хирургия и колопроктология се намира на шетия етаж на болницата. 

 

Хернията е едно от най-значимите заболявания. При нея мускулната или съединителнотъканната обвивка в коремната кухина изтъняват. Получава се подутина в коремната стена, която понякога е много болезнена. Всяко по-голямо напрежение в тази област може да влоши състоянието на хернията. 

 

Основните симптоми, които изпитва болния, са болка, дискомфорт в корема и слабините. 

 

Хернията се образува най-често в слабините, защото там има по-голяма слабост заради непълното покритие от мускули и изправената стойка на човека. Това е и мястото, където има най-голямо натоварване на коремните структури от тежестта на органите, които са разположени по-високо. Понякога се получава свръхнатоварване и носещите тъкани могат да поддадат на напрежението, при което се появява разкъсване на коремната обвивка и се образува отвор.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Има няколко вида термини според мястото, на което се намират индиректни, директни и феморални. Съществува и вентралната херния, която се среща по линията на корема, обикновено над пъпа. Тя е много по-болезнена.

 

Лечението на хернията е само чрез хирургична намеса