Месец на безплатните прегледи в УМБАЛ Бургас. Първата половина от него е насочена към скрининг за карцином на простата и бъбречно-каменна болест, а втората към доброкачествена хиперплазия на простата. 
 
Прегледите ще се извършват от д-р Николай Миринчев, началник на Отделението по урология на болницата и неговата колежка д-р Злата Чолакова. Всеки, който иска да се възползва от консултациите на специалистите, трябва да си запише предварително на час на тел.: 0879 357758 (от 14 ч. до 15 ч. в делнични дни). Ето и профилактичните прегледи на четирите основни урологични заболявания по дни:
 
  • Простатен карцином  -  5-ти до 8-ми юни;
  • Бъбречно-каменна болест (уролитиаза) -  12-ти до 15-ти юни;
  • Доброкачествена хиперплазия на простата – 19-ти – 22-ри юни;
  • Инконтиненция на урина (изпускане на урина) при жени – 26-ти – 29-ти юни.
 
„Тези заболявания засягат най-голям брой хора, затова се концентрираме върху тяхната профилактика. Целта ни е да подпомогнем ранната диагностика, която е ключова за успешното лечение ”, обяснява д-р Николай Миринчев. 
NEWS_MORE_BOX
 
Отделението по урология  разполага с апарат за ехографско трансректално изследване на простатa  - трансректален трансдюсер. При необходимост през него чрез специален “пистолет” се извършва биопсия на простатната жлеза. Разбиването на камъните в уретера и бъбрека стават чрез уретероскоп, към който има ултразвуков интракорпорален литотриптер, както и с екстракорпорален литотриптер (с помощта на ултразвукови вълни). 
 
Консултациите ще се провеждат между 13:00 – 14:00 часа в Медицински център „Св. Николай Чудотворец”, който се намира до Спешното отделение на УМБАЛ Бургас.