Хората с вече установена паркинсонова болест ще имат възможност за безплатен преглед при невролог от 20 ноември 2020 г. в рамките на кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“.

 

Тя ще се проведе в лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.


 

Инициативата е на Българското дружество по неврология (БДН) и Националната организация на хората болни от късен Паркинсон.

 

Пациентите ще могат да записват своя час на телефон 0894 293 100 за цялата страна.

 

Преглед може да се запише до края на месец ноември, а самото му провеждане ще се уточнява съобразно епидемичната ситуация и графика на лекарите.

 

Прегледите ще се осъществяват при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки и са организирани така, че да се избегне засичане на хора пред кабинетите.

 

Телефонният номер ще бъде активен в рамките на кампанията, а цената за разговор е според индивидуалния тарифен план на всеки потребител със съответния мобилен оператор.

 

На посочения номер пациентите могат да получат допълнителна информация за провежданите в съответния град консултации и да зададат своите въпроси.

 

Паркинсоновата болест е прогресивно неврологично заболяване, което засяга над 6 млн. души по света и е второто по честота невродегенеративно разстройство, свързано с възрастта.

 

Засяга около 3% от населението до 65-годишна възраст и до 5% от хората над 85 години.

 

Болестта на Паркинсон се среща по-често при мъжете, отколкото при жените, като честотата при мъжете е с 50% повече, отколкото при жените. Жените развиват заболяването средно 2,1 години по-късно от мъжете.

 

Броят на болните от Паркинсон в България е около 12 000 - 13 000 души. 10% от тях, или повече от 1 200 души, са в тежък стадий на болестта.

 

Треморът, сковаността в мускулите, забавянето на движенията, промяната в походката и влошеното обоняние са сред първите симптоми на заболяването.

 

Повече информация за неврологичните консултации и заболяването може да намерите на www.parkinson.bg и във фейсбук страницата „Живот с Паркинсон“.