До дни предстои плановият прием и плановата оперативна дейност в София да бъдат временно ограничени. Мярката няма да засегне дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания.

 

Дейностите по асистирана репродукция и ражданията, по рехабилитация, продължително лечение, психиатрична помощ и хемодиализа също няма да бъдат спрени.


 

Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров след среща с директорите на болниците в столицата. Той беше категоричен, че се прави всичко възможно, за да издържи здравната система.

 

В момента в София са свободни 45 интензивни легла, но част от тях се намират в специализираните акушеро-гинекологични болници – т.е. предназначени са за бременни родилки с Covid-19. 

 

Заради недостатъчния брой интензивни легла на срещата беше взето решение в София да бъдат разкрити още 50 легла за пациенти с коронавирусна инфекция в тежко състояние.

 

„Това се налага заради високата заболеваемост, която към днешна дата в София надминава 1000 на 100 хил. души население“, обясни д-р Петров. 

 

Той посочи, че болничните легла за пациенти с Covid-19, които се нуждаят от консервативно лечение, са напълно достатъчни и към момента няма необходимост от разкриване на допълнителни такива. 

 

Въпреки това е създадена възможност леглата за пациенти в неусложнено състояние с Covid-19 да бъдат увеличени трикратно, посочи д-р Петров. Лечението на пациенти в спешно състояние е гарантирано, категоричен бе заместник-министърът.

 

Междувременно новозаразените лица с коронавирусна инфекция през последното денонощие са 5 643. 3 031 са установени с PCR, 2 612 - с бързи антигенни тестове. Единният информационен портал посочва, че почти 90% от потвърдените случаи са на пациенти, които не са ваксинирани. 

 

По отношение на притеснението от поставяне на ваксини с изтекъл срок на годност изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) маг.-фарм. Богдан Кирилов отрече това да е вярно. 

 

Той обясни, че когато срокът на годност на дадена ваксина изтече или в случаите, когато не всички дози от флакон са усвоени, тези ваксини се бракуват и подлежат на унищожаване по нормативно установената в България процедура.

 

Прилаганите у нас ваксини са със срок на годност, посочен в кратката характеристика на ваксините и в разрешението им за употреба.