На 9 ноември започва организираната от GIFTS-AMR международна онлайн научно-изследователска конференция, посветена на възможностите на традиционната, комплементарната и интегративната медицина за справяне с инфекциозните заболявания и антимикробната резистентност.1


Антибиотичната резистентност е eдно от водещите предизвикателства за съвременното обществено здравеопазване с важни последици като повишена смъртност и негативно икономическо въздействие. Традиционното, комплементарно и интегративно здравеопазване предоставя стратегии и решения, допринасящи за намаляване на употребата на антибиотици, както в хуманната, така и във ветеринарната медицина. По този начин неконвенционалните медицински практики могат да допринесат за намаляване на антимикробната резистентност.


Българското участие в международните изследователски активности в областта на интегративната медицина е вече традиционно през последните години.През септември тази година в Рим, Италия, се проведе Вторият световен конгрес по интегративна медицина2. Участниците в престижното научно събитие бяха приветствани от Генералния директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус, който подкрепи усилията за повече изследвания в областта на традиционната и комплементарната медицина.


Форумът бе открит с пленарна лекция на д-р Хелен Лангевин – директор на Националния Център по комплементарно и интегративно здраве на САЩ. 


Научната програма включваше доклади и уъркшопи представящи научни изследвания и практически казуси от богатото лечебно и културно наследство на народите от целия свят – от Ци Гун практики, през проучвания в областта на хомеопатията, антропософската медицина, натуропатията, традиционната китайска медицина, аюрведа, арт терапия, интегративно хранене и други. 


В научните семинари имаше и българско участие - доц. д-р Десислава Ванкова, д.м.н., от Медицински университет-Варна представи работата на международния научен екип „Достъп до информация, свързана с възможностите на традиционната и комплементарна медицина за справяне с антимикробната резистентност“.3 


Доц. Ванкова е част от научната група, включваща изследователи от целия свят „Международна мрежа - традиционна и комплементарна медицина за справяне с антимикробната резистентност“ (GIFTS-AMR). В екипа влизат големи имена от антропософската медицина, фитотерапията, хомеопатията и др., като д-р Тон Николай (ЕUROCAM), д-р Петра Вермеайер (ECH) и още много други. 

 

В българските академични среди, също така, бяха защитени дисертации и издадени поредица от академични книги, посветени на тази тематика и въвеждащи в съвременното историческо и концептуално развитие на движението за интегративна медицина и холистично здраве. 

 

Ето някои примери от Медицински университет-Варна: дисертация защитена от д-р Искра Капинчева, д.м. през 2021 г. на тема „Комплементарна и алтернативна медицина - развитие и място в българското здравеопазване“; доц. д-р Десислава Ванкова, д.м.н., 2022. „Интегративна медицина - холистичен концептуален модел, научни и образователни подходи“; Ванкова, Д. 2021. „Интегративна медицина: история, идейно развитие, информиран избор и интелигентна инвестиция в бъдещето“; Ванкова, Д., 2023. Развитие на интегративната медицина. Концепция, научни подходи и образователни модели; Капинчева, И., Ванкова, Д., 2022. „Комплементарна и алтернативна медицина. Кратък терминологичен справочник на 21 век“. 

 

Прогарамата на събитието - Agenda | Research Conference on TCIH Strategies for Infections and AMR Reduction (b2match.com)

 

Референции: 
1. https://www.b2match.com/e/research-on-tcih-strategies/components/34631; https://www.b2match.com/e/research-on-tcih-strategies/components/34653
2. https://icimcongress.org/
3. https://icimcongress.org/wp-content/uploads/2023/07/WS_11.pdf