Няма потвърден случай на коронавирус у нас. Вчера – 27 февруари, и при двете лаборатории, които обработват резултатите - във ВМА 19 от 19 проби са отрицателни, в Националната лаборатория към Национални център за заразни и паразитни болести 21 от 21 са отрицателни.


„Продължават изследванията на постъпилите от страната, вечерта пускаме информация и ще бъдете уведомени веднага щом има промяна в ситуацията“, съобщи тази сутрин проф. д-р Мутафчийски от ВМА - началник на кризисния щаб.


По думите му днес ще бъде проведен и междулабораторен контрол където 3 от отрицателните проби на ВМА ще бъдат дадени за допълнителен контрол и преповтаряне в Националната лаборатория, и обратно 3 отрицателни от Националната лаборатория ще бъдат дадени за контрол във ВМА. Такъв контрол ще се прави през няколко дни. Проф. д-р Мутафчийски подчерта, че се прави и ежедневен мониторинг за това с какви китове се работи по света – у нас се работи със същите, които се използват и в страните от ЕС.Пред Bulgaria ON AIR от Кризисния щаб увериха, че играчите от „Лудогорец“ са изпълнили препоръките за съкращаване на престоя в Италия след мача с „Интер“ в Милано.


„С тях имаше и хигиенист, който да съблюдава отбора. Всички препоръки са изпълнени - съкратен престой, носели са лични предпазни средства, в хотела целият персонал е бил минимизиран, носели са ръкавици, извън тренировките не са напускали хотела, взети са им проби. След два дни играчите ще бъдат тествани отново“, допълни проф. Мутафчийски. 


На сутрешния брифинг главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, заяви, че в страната вече се наблюдава втора грипна вълна, макар и по-малки размери, но на места има завишения. „Това усложнява нашата работа. Не е изключено пак да има и грипни ваканции при някои ученици. Само вчера от Италия се върнаха около 1500 души, всеки с температура и кашлица ще бъде проверен. Личната отговорност и дисциплината са ключови“, подчерта епидемиологът.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала...

 

 

 

От фармацевтичния бранш обявиха, че всички количества с лични дезинфектанти са изчерпани в търговската мрежа. „Няма никаква информация от страна на Министерството на здравеопазването за това дали ще има внос на маски, доставка на дезинфектанти“, коментира за Bulgaria ON AIR председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.


„Дезинфектанти можем да произведем, но маски не“, допълни той. Хората се записват предварително за закупуването на маски, когато такива се появят. Според него антивирусни препарати не се търсят.


Относно сравнението на коронавируса с птичия или свинския грип, Антон Вълев обясни, че епидемията не е по-различна от предишните, макар паниката да е по-голяма.


Повече за коментара на фармацевтите може да научите от видео материала.

 


Късно вчера Министерство на здравеопазването изпрати съгласуваната си с други държавни органи позиция относно 14-дневната доброволна карантина. В обобщение, личните лекари могат да издават болничен лист за карантина на българските граждани, пристигащи у нас от държавите с високо разпространение на новия коронавирус - континентален Китай и Италия.


„Всички граждани, на които органите на държавния здравен контрол (регионалните здравни инспекции) са препоръчали карантина в домашни условия, могат да получат болничен лист за срока на карантината от общопрактикуващия си лекар.  Това се отнася за гражданите, пристигащи у нас от континентален Китай и Италия и попълнили анкетна карта при влизане в страната.


За целта регионалните здравни инспекции ще предоставят информация за лицата, подлежащи на карантина, на общопрактикуващите лекари на територията на съответната административна област.


За издадения болничен лист следва лицата да уведомят своя работодател в нормативно установения двудневен срок. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен  на работодателя след изтичането на карантината.


Министерството на здравеопазването напомня, че всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.) трябва да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв – със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая“.