На 19 март 2023 г. се навършват 180 години от рождението на благодетелката Йорданка Филаретова, посветила живота си на милосърдието, вярата в доброто и помощта за ближния.

 

Този ден е обявен за патронен празник на Медицински колеж на Медицинския университет - София, носещ името ѝ. 


 

На 20 март от 10:30 ч. в двора на колежа, ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Йорданка Филаретова.

 

“Темата на конференцията дава възможност да си припомним традициите и добрите практики, световните тенденции в медицинското образование с фокус върху необходимостта и възможностите за развитие”, заявяват от МУ - София.

 

В чест на празника, на 21 март от 10:00 ч. (вторник), ще се проведе Юбилейна научна конференция на тема: „Традиции и бъдеще в медицинското образование“. 

 

Родена на 19.03.1843 г. в София, тя е третото от четирите деца на преуспяващия търговец Никола Иванов, известен повече като хаджи Коце. Страстта на бащата към знания и просвета го карат да не жали средства за доброто образование на своите деца. Неговият дом е един от най-богатите с литература, а Йорданка е сред най-добрите ученички на Първото девическо училище, открито през 1858 г. в София от видния възрожденец и будител Сава Филаретов. Първо неин учител, а по-късно и съпруг той оказва огромно влияние върху оформянето на нейната духовност и интелект.  Бракът им обаче е твърде кратък, само 3 години. През 1863 г., Сава Филаретов умира в Кайро, покосен от „жълтата гостенка” – туберкулозата.

 

Останала сама с две годишен син, само на 20 години, младата вдовица не се колебае да продължи просветителската дейност на своя съпруг. По нейна инициатива през 1869 г. е основано Благотворително женско дружество „Майка”, което има за цел да насърчава  и подпомага желаещите да се учат жени. Дружеството съществува дълги години след Освобождението и стои в основата на много образователни начинания.

 

Тя е и първата жена в София, към която се обръщат с “госпожа”. Това обръщение дотолкова и приляга, че мнозина го мислят за малкото ѝ име. Йорданка Филаретова напуска този свят, оставяйки всичко свое за благотворителност.