Нови продукти и технологии в областта на трансфузионната хематология, както и цялостен отчет на извършената дейност по кръводаряване, диагностициране, преработване и предоставяне за приложение на кръв и кръвните съставки през 2018 г. са акцентите в програмата на предстоящата 59-та Национална конференция по трансфузионна хематология. Събитието традиционно ще събере на едно място водещи хематолози от страната и специалисти от отделенията и лабораториите по трансфузионна хематология на многопрофилните болници у нас др. Конференцията ще се проведе на 12 и 13 юни в Националния център по трансфузионна хематология в София.


Още през първия ден от събитието, точно в 12 ч., екипа на Националния център и Българския червен кръст (БЧК) ще наградят дългогодишни кръводарители от цялата страна с почетен плакет „Заслужен кръводарител“. Отличието се присъжда всяка година и е по повод предстоящия Световен ден на безвъзмездния кръводарител – 14 юни. Датата 14- юни, не е избрана случайно – тогава е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи.


И този път от Световната здравна организация (СЗО) припомнят, че всяка година преливането на кръв и кръвни продукти спасява милиони животи. Кръвопреливането е ключово при спешни състояния, стандартни медицински и хирургически процедури, както и при пациенти с нарушения в кръвта и костния мозък, наследствени нарушения на хемоглобина, анемии, състояния на имунна недостатъчност и др.„Въпреки че необходимостта от кръв и кръвни продукти е универсална, има значителна разлика в нивото на достъп до безопасна кръв и кръвни продукти в и в рамките на страните. На много места правителствата се сблъскват с допълнителни предизвикателства - да осигурят достатъчно кръв и кръвни продукти, като същевременно гарантират качеството и безопасността му“, добавят от СЗО.


Темата на тазгодишната кампания е кръводаряването и универсалния достъп до безопасно кръвопреливане, като компонент за постигане на пълно здравно покритие. Мотото, което са избрали от СЗО е „Безопасна кръв за всички”, а идеята е традиционна: все повече хора да бъдат насърчени да станат кръводарители и да даряват кръв редовно и безопасно.