Повишаването на данъците върху тютюна е най-ефективното решение за намаляване на употребата му във всякаква форма. Потреблението ще намалее ефективно след рязко увеличение на акциза, каквото предвиждат промените в Директива 2011/64/ЕС.

 

Това заяви представителят на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България д-р Михаил Околийски по време на кръгла маса на тема „По-високи акцизи - по-добро здраве – повече приходи в хазната“ в Народното събрание. Събитието организираха гражданската “Коалиция за живот без тютюнев дим” и офиса на СЗО в България.


 

По изчисления на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие към 20 000 българи губят живота си ежегодно поради употреба на тютюн и свързани с него заболявания. 

 

По данни на Евростат България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по употребата на тютюневи изделия, а според СЗО българските момичета на 15-годишна възраст са най-активните пушачи сред връстниците си в Европа (45% тютюнопушене). 

 

“Това до голяма степен предопределя високата смъртност у нас от хронични незаразни болести - инфаркти, инсулти, онкологични заболявания и болести на дихателната система, независимо от данните за Covid-19”, заяви д-р Маша Гавраилова от Сдружение “България без дим”.

 

Затова се предлага първоначалното увеличаване на акциза на тютюневите продукти да бъде най-малко с 15%. Също така следва да се постигне изравняване нивата на данъчно облагане за всички продукти, които съдържат никотин, тъй като към момента няма научни доказателства, приети от независимата световна научна общност, че нагреваемите тютюневи изделия или е-цигарите са по-малко вредни от конвенционалните. 

 

Участниците в дискусията в Народното събрание предлагат да се въведе правителствен план за действие - мерки за борба с незаконната търговия с тютюневи  и регламентиране част от данъците върху тютюна, които да захранват специално създаден фонд за превенция на тютюнопушенето, съгласно чл. 53, ал.3, от Закона за здравето.

 

Eвентуално увеличение на специфичния акциз върху цигарите с 20%, водещо до 13,82% ръст в продажната им цена, би донесло 126 милиона лева годишно повече приходи на държавата при равни други условия в дългосрочен план, докато консумираните цигари ще намалеят с над 83 млн. кутии, стана ясно по време на кръглата маса. 

 

Освен здравни, зависимостта към тютюна води до сериозни социални неблагополучия и икономически щети, подчерта д-р Александър Симидчиев, заместник председател на Парламентарната комисия по здравеопазване и депутат от Демократична България. 

 

Освен него, в кръглата маса се включиха представители на парламентарните групи на Продължаваме промяната, Български възход, Възраждане и ГЕРБ. Присъстваха и представители на Президентството, Министерствата на здравеопазването и икономиката, Агенция митници и Националния център по обществено здраве и анализи.