Нови правила за изчисляване на процента намалена работоспособност за хората с увреждания публикува на страницата си Министерство на здравеопазването. Проектът на Постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза е на етап обществено обсъждане, а акцентът пада върху това хората с различна степен на увреждания да получават 20% за съпътстващите заболявания, ако поне две от тях са над 50%. За основно ще се счита заболяването, което носи най-много проценти.


В момента при определянето на процента намалена работоспособност се взема предвид само основното заболяване. Ако то носи поне 80%, а съпътстващите 50 - се дават и допълнителни проценти. Идеята на екипа на здравния министър Кирил Ананиев е съпътстващите заболявания да се вземат предвид по-лесно.


До новите идеи и правила за определяне на процента намалена работоспособност се стигна след серия граждански протести срещу действащата в момента наредба, която ощетява българските пациенти. Пред БНР обаче директорът на Центъра за независим живот Капка Панайотова бе категорична, че нито с досега действащата наредба, нито със сега предлаганата от здравното министерство ще се постигне повече справедливост за хората с увреждания. Тя смята, че всякакви промени са излишни, защото ТЕЛК-ът трябва да отпадне.„Формулата трябва да оцени какъв процент е загубената работоспособност, само и единствено за да получи човек пенсия поради увреждане, което е осигурителен риск. Най-справедливо е да се оцени като цяло, а не по проценти загубена работоспособност от всяка диагноза. За никаква друга справедливост не може да се говори“, коментира Капка Панайотова и подчерта, че именно от тези проценти зависи достъпът до пенсия.


„В миналогодишния вариант формулата намаляваше процентите на хора, които имат повече заболявания и взимаше заболяването, което носи най-голям процент. Това никъде го няма по света“, каза още Капка Панайотова.


Новите предложения в Проекта на Постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза могат да бъдат разгледани на страницата на Министерство на здравеопазването.