С присъстващите на Първия симпозиум на Европейския мозъчен съвет - България (към първа част на материала) своя опит сподели и проф. д-р Вихра Миланова, началник Клиниката по психиатрия, УМБАЛ "Александровска" и национален консултант по психиатрия. По нейните думи между 47% и 57% от населението у нас е с депресия, тревожност и ментални проблеми, а всеки трети българин има мозъчно заболяване.

 

Така на практика около два милиона българи са застигнати от заболяване на мозъка. Става дума за много широка група болести като мозъчносъдови, онкологични, невродегенеративни, както и състояния, свързани с голямото напрежение и стрес, под които живеем (такъв пример са хроничното безсъние, главоболие, депресия, изразената тревожност).


 

В световен мащаб един на всеки седем души на планетата страда от сериозно заболяване като шизофрения, депресия и биполярно разстройство.

 

Тя посочи, че ефективното лечение на психичните заболявания е важно за сигурността на обществото, поради което в лечение навлизат все по-нови и успешни терапии.

 

Но това, което страдащите от предразсъдъци човечество трябва да знае, че страдащите от мозъчни заболявания са по-малко опасни от видимо здравите хора.

 

„Едва 0,07% от всички престъпления се извършват от параноидно болни, а само 5% или 1 на 10 000 000 болни извършват престъпления. В същото време 14 пъти повече психично болни могат да бъдат обект на престъпление, отколкото да извършат такова“, посочи проф. Миланова.

 

Последните справки показват, че у нас практикуват 560 психиатри. Така на един лекар се падат 13 хил. пациенти.

 

В страната функционират 12 държавни психиатрични болници, 12 центъра за психично здраве и 12 психиатрични отделения в университетските болници. Проблем е неравномерното им разпределение, което пречи всеки човек да има лесен достъп до медицинска грижа.

 

 

„Психичното здраве трябва да присъства в дневния ред на публичното здравеопазване и да получава адекватното финансиране“, завърши тя.

 

По думите на проф. д-р Иван Миланов в България работят едва 800 невролози, като повечето от тях са вече в предпенсионна възраст. Младите пък заминават зад граница още след завършването и това обрича страната ни на остър недостиг на специалисти в съвсем близко бъдеще.

 

Той подчерта, че неврологията остава твърде подценявана и не добре финансирана област. Пример за това е липсата на достатъчно научни проучвания в университетските болници и малкото международни научни проекти. Освен това неврологичните пътеки не се заплащат адекватно, поради което и лечението на пациентите не е такова, каквото трябва да бъде.

 

Проф. Миланов подчерта, че България е водеща страна в света по случаи на инсулти.

 

„Инсултът е сред най-честата причина за смърт у нас. Жалкото е, че дори не съществуват центрове, където да бъде провеждано качествено лечение за тези хора, които са оцелели след него, няма правила и алгоритми за ендоваскуларна терапия, нито пък болници за долекуване“.

 

Често срещани са и множествената склероза и болестта на Паркинсон и хората, които страдат от тези социално значими заболявания, също не намират помощ от страна на държавата и не могат да бъдат лекувани и интергрирани в обществото.

 

 

„За Паркинсоновата болест например допаминовите агонисти се реимбурсират от НЗОК едва на 25%, а разходите по хирургичните интервенции въобще не се поемат“, посочи още медикът.

 

Според него е нужно спешно създаване на Национална програма за лечение, която да заработи възможно най-скоро в помощ на страдащите от мозъчни увреждания“.

 

Д-р Диана Инджова, член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет посочи, че дефицитите на мозъка сред населението са силно разпространени, но въпреки това хората с "ментални" и други мозъчни заболявания продължават да бъдат дискриминирани по отношение на редица техни права. Например след ПТП хората изпадат в посттравматично стресово разстройство или започват да страдат от други дефицити на мозъка, но практика е пострадалите да не търсят специализирана помощ и да не се лекуват, а на година се случват 10 000 произшествия на пътя.
 
 
По-сериозен е въпросът как хората с мозъчни заболявания намират място в пазара на труда. Макар да има достатъчно закони, които гарантират правата на гражданите с увреждания, работодателите и до ден днешен не са отворени към идеята да наемат такъв служител, изтъква д-р Инджова.
 
Своя опит с присъстващите на събитието специалисти и гости споделиха още проф. Владимир Бенеш, председател на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества, ръководител на Катедра по неврохирургия към Централна военна болница в Прага и председател на Катедра по неврохирургия в Първи Медицински факултет в Карловия университет; проф. Ролан Поше, професор по клетъчна биология в Университет Libre, Брюксел; проф. Александро Дукати, италиански профессор по неврохирургия; г-жа Кати Оливер, основател и директор на International Brain Tumour Alliance - световна мрежа за борба с мозъчните тумори; проф. Aлбена Йорданова, съосновател на Центъра по молекулна медицина в Медицински университет-София, където ръководи направлението по неврогенетика и неврохирургът д-р Красимир Минкин.
NEWS_MORE_BOX
 

 

Европейският мозъчен съвет – European Brain Council (EBC) е координираща неправителствена организация, в състава на която участват Европейските дружества по неврология, неврохирургия, психиатрия и фундаментални невронауки, пациентски организации и представители на индустрията, поради което EBC представлява обширна мрежа от пациенти, лекари, изследователи и индустриални партньори, които работят в тясно сътрудничество с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други отговорни органи.
 
Основан през 2011 г. Европейският мозъчен съвет - България с юридическата си регистрация тази година се превърна в неотделима част от международната мрежа от национални представителства на Европейски мозъчен съвет.

 

EBC е учреден официално през 2002 г. и има преставителства в Брюксел и Флоренция.