Парламентарната комисия по здравеопазване одобри на първо четене законопроект, с който ще се регламентира дейността на психолозите.

 

Той предвижда правоспособните психолози да бъдат вписани в публичен регистър. Професията ще може да се упражнява само от хора, които имат нужната квалификация: бакалавър, магистър или доктор по психология, както и доктор на психологическите науки.


 

В свое становище от Дружеството на психолозите посочиха, че законопроектът решава един от най-наболелите проблеми на съсловието – за качеството на психологическата дейност, защото се определят образователни и квалификационни изисквания за професията.

 

Законът няма да се отнася за психотерапевтите, чиято дейност ще се регламентира с друг закон.

 

Според психолога Пламен Димитров законопроектът за регулиране на дейността на психолозите урежда важни въпроси като удостоверяване, регистрация и огласяване на правоспособността на всеки конкретен практикуващ психолог.

 

"Регламентът не само доближава психологическата професия до по-отговорните като юридическите и медицинските, но създава и механизъм за защита на потребителите, когато те не са удовлетворени от услугата", посочи той по телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Според него проектозаконът предоставя на потребителя пълната възможност да сигнализира до всички отговорни държавни и съдебни органи, както и до Дружеството на психолозите в България.

 

Чрез този закон то се официализира като съсловна организация и се конституират нейните стандарти на работа.

 

„Законът постановява всички, които упражняват професията на психолог, да бъдат регистрирани в публичен регистър с всички данни за тяхната квалификация и специализация. Това практически ще изнесе от полето на дейността много самозванци и хора, имитиращи професията без нужната квалификация и без да поемат отговорност за действията си. При съмнение за нарушение ще бъдат предприети всички стъпки, предвидени в законодателството, като практически ще се информира прокуратурата да бъде започнато разследване и вътрешната етична комисия да направи одит“, обясни Пламен Димитров.

 

От 2007 г. Дружеството на психолозите в България е член на Европейската федерация на психологическите асоциации. Липсата на закон, който да регулира професията, не позволява да се прилагат европейските политики и стандарти, които в отделни области на психологията са много напреднали, коментира още Пламен Димитров.

 

По думите му законопроектът би позволил на Дружеството на психолозите реално да се присъедини към европейската научна и практическа общност в психологията.

 

Целия разговор с психолога Пламен Димитров може да видите във видеото.