Днес стартира информационният портал на правителството за борба с коронавируса - koronavirus.bg. Сайтът беше представен от Красимир Божанов, директор на Дирекция „Модернизация на администрацията“ към Министерски съвет, който поясни, че целта е да се улеснят гражданите и бизнесът, като се събере информацията от различни институции на едно място. Сайтът е динамичен и непрекъснато ще се обновява, създаден безвъзмездно от „Информацинно обслужване“.


В портала е качена актуална и подробна информация за разпространението на инфекцията с коронавирус, както и статистика на живо за България и света. Всеки ден там ще се публикува официалната информация за всички мерки и дейности, предприети от изпълнителната власт, както и издадени документи.


В сайта са качени и бланката на декларацията за преминаване през контролно-пропусквателните пунктове в областните градове и формуляра за събиране на данни за пристигащи пътници. В рубрика „Документи“ има и консолидирани заповеди, засягащи ситуацията с COVID-19.Порталът съдържа и подробен списък на всички горещи телефони на отговорните държавни институции в страната, свързани с разпространението на коронавируса.


В секцията въпроси и отговори синтезирано са представени най-важните теми около COVID-19, разделени в няколко области – медицинска информация, мерки за предотвратяване на заразата, информация за пътуващи и др.


Относно предпазните мерки, които всеки трябва да предприеме, ако посещава публично място или градски транспорт, от сайта съветват: Пътуващите, посещаващи райони на местно или обществено предаване COVID-19, трябва да се придържат към строги хигиенни мерки, редовно да мият ръцете си със сапун и вода и / или да използват дезинфекциращи средства на алкохолна основа. Докосването на лицето с немити ръце трябва да се избягва. Пътуващите трябва да избягват контакт с болни хора, по-специално с такива с респираторни симптоми и висока температура. Трябва да се подчертае, че възрастните хора и хората с основни здравни състояния трябва да вземат тези предпазни мерки много сериозно.